Напускането на работа, особено ако човек няма друга подходяща алтернатива за преместване, винаги звучи плашещо.

Има обаче редица солидни причини да се пристъпи към това. Когато се чувстваш подтиснат всяка неделя в навечерието на новата седмица. Когато смяташ, че нямаш повече възможност за развитие. Когато твоите разбирания за живота се разминават с принципите на компанията.

Освен всичко това има и една друга много по-практична причина да напуснете работното място, което мразите. И тя е, че вече се чувствате на ръба да неглижирате своя труд и нещата, които вършите.

Според Тони Томпсън, която е специалист по подбор на кадри в американската платформа The Muse, именно това е точният момент за вземането на такова решение.

"В един момент започваш да не работиш добре и ефективно, справяш се зле със задачите само защото си гневен от ситуацията на работното си място", обяснява тя.

Експертът смята, че прогресът трябва да е водещ в мотивацията за оставане на работа.

"Човек не трябва да се привързва към работа, където се чувства напълно комфортно и вече се справя чудесно със задачите, нито към такава, в която се превръща в лош колега и служител, само защото не е удовлетворен по някакъв начин от работодателя си", смята Томпсън.

"При тази ситуация вероятно най-доброто решение е да продължите нататък, като запазите себе си във най-високата точка на духа и съхраните спомена за своите успехи, а не за нежеланието си за работа", казва още тя.