Как да наемем правилния човек, как да го мотивираме и да поддържаме неговия интерес към работата? И от друга страна - как да постъпим със служител, който не се справя? Управлението на хора и казусите, които то предполага могат да бъдат предизвикателни, когато се сблъскаш с тях за пръв път. Как подобни ситуации са се отразили на кариерния му път споделя мениджърът отдел "Управление на разплащанията" в подразделението Hiab на финландската компания Cargotec Свилен Винев.

Бизнесът на Hiab е свързан с производство и поддръжка на различни видове кранове за камиони, като е разделен на отделни дивизии според типа кран. Например използвани в строителството, дърводобива, товарещи кранове, сметоизвозване. А работата на Свилен Винев е свързана с управлението на хората в отдела, както и представянето на резултатите пред финансовия екип на Hiab.

Екипът за управление на разплащанията трябва да подсигури навременното плащане на фактурите на доставчиците на компанията.

"Това е огромен обем от фактури, свързани както с материалите, необходими за производство, така и за всички останали непреки разходи, направени от Hiab", разказва Свилен Винев.

Предизвикателствата произтичат от това, че в различните подразделения се ползват различни счетоводни системи. Това са дружества, разположени в повечето европейски държави, както и в САЩ, като за всички тях отговарят хора от финансовият център на компанията в София.

Кариерният път на Свилен Винев в Cargotec стартира през 2018 г. като старши специалист вътрешно фирмено счетоводство. Той става част от екип, който отговаря за издаването и осчетоводяването на вътрешно фирмени фактури. Това е предимно транзакционна работа, но тя дава основни разбирания за това как функционират различните софтуерни системи в компанията. Важно е да споменем, че в отдела за вътрешнофирменото счетоводство най-ценното нещо е връзката с различните отдели - от едната страна са тези, които издават документите, а от друга са дружествата, които ги получават, осчетоводяват и плащат.

Снимка 651636

Източник: Hiab

Впоследствие Свилен Винев става ръководител на екип (team lead) в отдел "Плащане към доставчици" на бизнес подразделението на Cargotec MacGregor. Именно на тази позиция той натрупва ценен опит, който в последствие надгражда с работа по менажирането на процеси, за да може да започне преди месец като мениджър на отдел в Hiab. В момента той се занимава с управление на хората в отдела за плащания към доставчиците на компанията.

"Най-интересното е, че сега е времето, когато компанията се разделя на трите си основни бизнеса, като всеки ще поеме по собствен път и ще има свободата да оформи начина си на работа, както и самите процеси. Вземането на решения ще бъде много по-бързо и според собствените нужди и бизнес цели на Hiab", казва Свилен Винев.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Това се отнася до процеси и политики, свързани например с намаляване на вредни емисии, автоматизиране на процеси или менажиране на хора.

"Хората всъщност са на първо място в ценностите на Hiab това прави фирмата привлекателна както като клиентите, така и за самите служители", отбелязва той.

Пътят на Hiab да се превърне в компания Employees First е започва през пролетта на 2019 г.

Тази стратегия на Hiab се поражда от желанията на самите служители, попълнени в анкетите, които всички служители получават на месечна база.

Снимка 651633

Източник: Hiab

Според Свилен Винев по време на ковид пандемията силно проличава истинският смисъл на тази кампания.

"Hiab се стреми да осигури възможно най-добрите и безопасни условия на труд както за работниците във фабриките, така и за хората като нас в отдел "Финанси". Като винаги, безопасността е на първо място".

Важен за компанията е също така балансът между работата и личния живот. Като в този аспект целта е да се намалят нивата на стрес при служителите. Проверява се дали самият служител се чувства подкрепен в работата си от неговия пряк ръководител. Този показател влиза в месечните анонимни проучвания, които се правят от служителите. Цел на компанията е самите служители да бъдат включени във вземането на решения и да има пълна прозрачност. Също така компанията е ориентирана към усъвършенстване знанията и уменията на служителите посредством допълнителни обучения. А при подобряването на процесите се използва така популярния Lean Six Sigma метод.

Снимка 651637

Източник: Hiab

"За мен, както и за много колеги от "Карготек България", това е фирмата, в която съм прекарал най-дълго време в кариерата си досега. Първоначално бях впечатлен от финландската култура на компанията, както и начините на вземане на решение и управление на хора. Преди това съм работил в други центрове с изнесени финансови услуги и веднага направих разликата в начина на работа и самото отношение. Може би също така имах късмет да попадна на много сплотен екип от професионалисти, с които се сработихме лесно", обобщава Свилен Винев.

На второ място той поставя възможностите за развитие, които компанията предлага. Той подчертава, че в Cargotec, това не е просто клише, а има безброй примери за хора, постигнали голямо развитие, започнали от базова роля и в последствие развили се в роля, свързана с управление на хора или процеси.

От експерт към мениджър: Какво е да работиш в Kalmar?

От експерт към мениджър: Какво е да работиш в компания със служители в целия свят?

Разговаряме с Вера Митова – Велчева, оперативен мениджър “Човешки ресурси”

"И това важи не само за вертикално израстване, но също така и за хоризонтално - компанията се стреми да задържи служителите си, да разбере техните нужди и да им предложи позиция, която да отговаря на това, в което искат да се развиват", изброява Свилен Винев.

Той посочва, че има много примери дори за стажанти или хора, наети без опит по специалността, които в последствие заемат ръководни функции.

"Може би затова ключово качество, което търсим у кандидатите, е желанието за работа и развитие, тяхната мотивация.", казва в обобщение той.

Историята на Hiab започва през 1944 г., когато производител на ски от Швеция създава първия хидравличен кран, задвижван от двигател на камион. Това е революционно за времето си нововъведение, което започва да се произвежда масово през 1947 г.

До ден днешен са продадени над половин милион товарещи кранове с марка HIAB над 120 държави по света. Такива често могат да бъдат видяни и в България.

Снимка 651632

Източник: Hiab

Компанията постепенно се разширява през годините чрез придобиване на други марки, които впоследствие стават част от продуктовата гама като отделни дивизии. Това са например италианските товарни кранове Effer, бразилските Argos, дърводобивните Loglift, кранове за скрап Jonsered, контейнерните системи Multilift, мотокари за монтаж на камиони - ирландските Moffett, падащите бордове Zepro и Waltco. Така Hiab се превръща към днешна дата във водещ в световен мащаб производител на кранове за камиони.