Да смениш ролята си на експерт с тази на мениджър звучи примамливо, но не е лесно. Въпреки че трябва да приложиш знанията, които си събрал като индивидуално функциониращ служител, начинът, по който ги използваш в новата си позиция е напълно различен.

Как се е справила с този преход споделя Вера Митова - Велчева, оперативен мениджър "Човешки ресурси" в глобалния лидер в решения за устойчиво пренасяне и обработване на товари на пристанища, терминали, дистрибуционни центрове, както и за тежката индустрия Kalmar, част от Cargotec.

Вера Митова - Велчева започва работа в Cargotec преди повече от 6 години като специалист "Човешки ресурси". През годините сменя няколко позиции, работи за всички бизнес направления на Cargotec - сред тях Kalmar, Hiab, MacGregor, сблъсква се с различни ситуации, израства като професионалист и се научава да посреща промяната позитивно и с разбиране.

"Възможността да се присъединя към компанията в самото начало ми донесе незаменим практически опит и ценни знания. Срещна ме с прекрасни колеги, истински професионалисти от целия свят, много, от които днес мога да нарека приятели", споделя тя.

Преминаването от експертна в мениджърска роля е едно от най-значимите предизвикателства по пътя й.

"Радвам се, че успях да изградя връзка на доверие и взаимно уважение с всички почти 20 специалисти в екипа. Горда съм, че именно ние бяхме избрани и за екип на годината през 2022 година", казва тя.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

От роля в роля

Професионалният път на Вера Митова - Велчева преминава през имплементирането на оперативния модел за предоставяне на услуги в сферата на човешките ресурси в Швеция, Дания и Норвегия. Тя участва и в подготовката и реализацията на големи организационни преструктурирания, в инициативи, свързани с автоматизация и роботизация, както и в проекти за подобряване и развитие на ключови процеси.

"Успешният завършек на всяко едно начинание носи неизмеримо удовлетворение от работата, но и апетит за нещо ново, още по-вълнуващо", казва тя.

По думите й може би най-интересният проект е разделянето на компанията, което се случва в момента.

"Мащабът е забележителен. Има толкова много детайли и фактори, които да се вземат под внимание. Впечатляваща е синергията и професионализмът, които стоят зад случването на проекта", споделя Вера Митова - Велчева.

Какво е да работиш в компания със служители по целия свят?

За да бъдеш пълноценна част от компания с такъв мащаб, без съмнение е важно да притежаваш глобално мислене, холистичен подход, но и внимание към детайла, както и да обичаш работата с хора, предизвикателствата, да си отворен към промяната. Комуникацията и добрата организация също никога не са излишни.

Снимка 651142

Източник: Kalmar

"Ще си позволя да цитирам думи на моя мениджър Вилле Каркиайнен, вицепрезидент, "Човешки ресурси" в Kalmar - "да умеем да виждаме гората от дървета, но и дърветата в гората"".

Всяка организация има своя култура и идентичност

Човек избира да се развива там, където успява най-добре да припознае себе си, да балансира собствените си ценности и цели с тези на компанията. Възможностите за обучение и развитие, динамиката, гъвкавостта, свободата да експериментираш и удовлетвореността от работата са нещата, които оперативният мениджър "Човешки ресурси" цени високо в Cargotec и Kalmar.

"Честата смяна на работодателя, може би, дава възможност да опознаеш себе си по-добре, да разбереш с какво искаш да се занимаваш, кои са силните ти страни, да придобиеш различни умения.

Натрупаният дългогодишен опит в една организацията развива дълбочина на знанията и експертиза в разбирането на бизнес контекста, което прави индивидуалния принос в постигането на организационните цели по-значим и ценен", обобщава Вера Митова - Велчева.

Стажантските програми и приемствеността

Cargotec си сътрудничи с образователни институции по целия свят има изградени традиции в тази посока. Целогодишната стажантска програма на компанията е прекрасен пример за това, както и редица съвместни инициативи с университети като УНСС.

Снимка 651138

Източник: Kalmar

"Вярвам, че ще има приемственост и Kalmar ще продължи да надгражда и развива това сътрудничество", споделя Вера Митова - Велчева. И допълва: "Компанията е в България, за да остане и ще продължим добрите практики, наследени от Cargotec."

Kalmar е глобален лидер в решения за устойчиво пренасяне и обработване на товари на пристанища, терминали, дистрибуционни центрове, както и за тежката индустрия.

Историята на Kalmar започва с производството на кранове в Нидерландия през 19 век, като иновациите винаги са били в сърцето на бизнеса.

Днес Kalmar, с повече от 4800 служители по цял свят, се стреми да предложи на своите клиенти иновативни решения за по-безопасни, по-природосъобразни и продуктивни операции.