Шведският институт за оценка на пазара на труда и образователна политика е провел проучване и е идентифицирал няколко десетки професии, които скоро ще бъдат заменени от изкуствен интелект, пише изданието "Dagens Nyheter", цитирано от БГНЕС.

Изданието отбелязва, че технологиите с изкуствен интелект постепенно започват да изпълняват все повече функции, което в бъдеще ще доведе до разслояване на обществото по отношение на заплатите в различни сфери на дейност.

Прави впечатление, че технологиите може да заменят не само неквалифициран персонал, но дори и лекари от някои специалности, като рентгенолози, каза Макс Гордън, ортопедичен хирург от болницата в Дандерюд. По думите му, изкуственият интелект вече се е научил как да идентифицира различни видове фрактури и в бъдеще ще може да препоръчва лечение.

"Изкуственият интелект е в състояние да свърши тази работа незабавно, което ще помогне за намаляване на броя на трудоемките работни места в сфера, в която в момента има недостиг на персонал", обясни Гордън.

Той уточни, че освен в ортопедията, новите технологии може да бъдат въведени и в медицински области като спешна помощ и гинекология. По този начин ще бъде възможно и да се намали недостигът на медицински сестри.

Освен това, изкуственият интелект ще може да замени хората в няколко десетки други професии. Става въпрос за специалисти като: счетоводители, фотомодели, машинни оператори в печатарската индустрия, касиери и продавачи, а също и работници в сферата на дървообработване, химическа и металургична промишленост

Новите технологии също така ще могат да заменят и: младши административен персонал, младши служители в селското стопанство, чистачи, машинисти, монтажници, заварчици, строители, горски работници и пощальони.

10 професии, които ще бъдат най-търсени в света след COVID-19

10 професии, които ще бъдат най-търсени в света след COVID-19

Много професионални изследователи смятат, че пандемията ще засегне силно пазара на труда