Google се превърна в най-печелившата интернет компания, като успя да привлече талантливи служители и да ги вдъхнови. Това предимство обаче започва да изчезва, след като голяма част от работещите за гиганта все повече се съмняват в лидерството и визията на главния изпълнителен директор Сундар Пичай, показват данни от скорошно проучване в компанията, цитирано от Bloomberg.

Годишната вътрешна анкета, позната като Googlegeist, включва въпрос дали визията на Пичай ги вдъхновява. В отговор 78 процента казват "Да", но това е с 10 процентни пункта по-ниско от миналата година.

Друг въпрос е дали служителите имат доверие на Пичай и неговия екип и са уверени, че те могат да водят ефективно компанията в бъдеще. Позитивните отговори са 74 процента, 18 процентни пункта спад от година по-рано.

В анкетата има и други пододбни въпроси с подобен спад относно решенията на Пичай и неговата стратегия, както и за компенсациите. 89% от служителите са участвали.

Въпреки че отговорите са предимно положителни, спадът е притеснителна промяна за Google, която се гордее с висок морал сред служителите. Ако те не са доволни, могат да започнат да търсят работа в други технологични компании.

Миналата година напрежението между компанията и служителите избухна в публичен спор. Работниците изразиха несъгласие с ръководството по редица въпроси, включително за употребата на изкуствения интелект и етичните въпроси около технологията. Хиляди служители протестираха, след като стана ясно, че компанията е платила солидни суми на мениджъри, обвинени в сексуален тормоз.

От анкетата става ясно, че 82 процента от служителите смятат да работят в компанията поне още една година, спад от 1 пр. п. спрямо миналата година.

Въпрос №1 за кариерата в търсачката на Google през 2018 година

Въпрос №1 за кариерата в търсачката на Google през 2018 година

Какво още са питали потребителите относно работата си