Главният изпълнителен директор на най-голямата верига ресторанти в Китай не винаги е работила в търговията на дребно с храни, още по-малко в търговията на дребно.

Преди повече от десетилетие Джоуи Уот от Yum China получава шанса да приеме огромно кариерно предизвикателство, което носи голям риск от провал, и решението й я извежда до върха.

В средата на миналото десетилетие Уот вече има 7 години опит в управленското консултиране и е повишена в ръководител на стратегическия отдел на Watson в Европа. В наши дни A.S. Watson Group е най-големият търговец в света на продукти за здраве и красота. Но през миналото десетилетие една от търговските й вериги - Savers има сериозни затруднения и на Уот е дадена възможност да помогне за спасяването й.

Жената, която се превърна от секретарка в шеф на компания за $1 милиард

Жената, която се превърна от секретарка в шеф на компания за $1 милиард

Лиз Елтинг е пример как успехът се постига с трудолюбие, характер и решителност

"Повечето от магазините не печелеха и имаше възможност да поема тази роля, но това беше голямо предизвикателство. Ако трябва да съм честна, шансът на провал можеше да бъде доста голям. Ако бях избрала ролята на управляващ директор на този бизнес, свързан със здраве и красота, можех да се проваля", спомня си тя.

Уот трябва да вземе важно решение. Макар да приема възможността да оглави Savers като "плашеща", тя признава, че има 2 неща, които й помагат да реши: колко дълъг ще бъде учебният процес и колко работни места са заложени.

"Ако бизнесът не може да се преобърне, има голяма вероятност няколко хиляди души да загубят работата си. Ако опитам и не се получи, ще имаме същия резултат. Ако се получи, можем да спасим няколко хиляди души", припомня си жената.

"Значителна част" от магазините от дискаунтовата козметична верига на Острова не печелят достатъчно. Въпреки това днес Savers има повече от 400 магазина в цяла Великобритания, с над 3000 служители. И Уот има голяма роля в обрата на бизнеса.

Тя е наясно, че ако не успее, това може да провали кариерата й. Но си казва, че е "време да се направи правилното нещо", осъзнавайки, че понякога правилният път не е лесният път.

Уот избира да поеме ръководството на Savers през 2007 г., а през 2012 г. става управляващ директор на Watson Великобритания, която се грижи за 2 големи търговски вериги: Savers и Superdrug.

След 10 години в A.S. Watson, тя се връща в Китай през 2014 г., където поема редица лидерски позиции, включително и последната: главен изпълнителен директор на веригата за бързо хранене Yum China.

Спомняйки си за решението да опита да съживи затруднения бизнес, Уот твърди, че макар и рисковано, това е нещо, което е искала да пробва.

"Това беше нещо, което исках да направя. Беше много предизвикателно, имаше голяма вероятност да не мога да го направя, но беше правилното нещо, което да направя за себе си и за няколкото хиляди служители, така че реших да опитам", признава тя.