Ръководителят на южнокорейската компания Samsung Лий Дзие Юн бе арестуван рано сутринта в петък заради предполагаемата му роля в корупционен скандал, който разтърси високите етажи на властта в страната.

Проблемът нанесе най-пресния удар върху лидера в производството на смартфони и чипове за памет, пише агенция Reuters.

Шефът на компанията, който е част от най-богатото семейство в страната, е задържан в ареста на Сеул, като засега обитава единична килия, оборудвана с телевизор и бюро, заяви служител от затвора.

Лий Дзие Юн е заподозвян в скандал за търговия с влияние, който доведе до свалянето на президента Пак Кън Хе от поста й през декември. Ако решението бъде потвърдено от Конституционния съд в страната, Пак ще остане в историята като първи демократично избран лидер на страната, принуден да напусне длъжността си.

Междувременно акциите на Samsung Electronics поевтиняха с 1.1 на сто, докато тези на Samsung C&T, де факто холдингово дружество на Samsung Group, паднаха с 2.8 процента.

Прокурорите имат до 10 дни, за да повдигнат обвинения срещу Лий, въпреки че могат да поискат удължаване на срока. След обвинителния акт съдът трябва да се произнесе в рамките на три месеца.

Не е решено дали мярката за ареста ще бъде оспорвана и дали ще се търси възможност за освобождаване под гаранция, заяви говорителят на Samsung.

Лий обаче отрича обвиненията.