Председателят на китайския конгломерат Fosun International Гуо Гуанчанг, който изчезна безследно преди седмица, е заминал за САЩ, заявиха изпълнителните директори на две компании, цитирани от Reuters.

Това предполага, че китайските власти не са ограничавали движението на милиардера.

Миналата неделя президентът на Fosun Уанг Кунбин заяви, че Гуо съдействал на полицията при разследване, което засягало главно „личните му дела”.

Ситуацията породи загриженост у инвеститорите във Fosun – една от най-големите компании в Китай с дялове във френската корпорация за ваканционни курорти Club Med, британската туристическа компания Thomas Cook Group и емблематичния небостъргач в САЩ One Chase Manhattan Plaza.

Wanted: Изчезна един от най-богатите китайци

Wanted: Изчезна един от най-богатите китайци

За последно бил видян с полиция в Шанхай

Конгломератът публикува изявление на уебсайта си в петък, в което посочи, че Гуо Гуанчанг ще посети представление на подкрепяната от Fosun циркова компания Cirque du Soleil в Канада на 21 декември, а преди това ще бъде в Ню Йорк, за да посети проекти и да се срещне с бизнес партньора.

Китайските власти стартираха мерки срещу корпоративни измами тази година, особено във финансовия сектор на страната. Те провеждаха немалко разпити на длъжностни лица и шефове на компании и често ограничаваха движението им при по-тежки случаи.