Един от най-богатите хора в Китай – Гуо Гуанчанг, е изчезнал.

Финансовото списание Caixin съобщи, че екипът на компанията му Fosun International не могъл да се свърже с шефа си от четвъртък следобед.

Fosun, който е един от най-големите частни конгломерати в Китай, спря търгуването на акциите си в Хонконг след информацията, предаде ВBС.

Появиха се предположения, че Гуо, описван като „китайския Уорън Бъфет”, е бил задържан от полицията.

Caixin цитира съобщения в социалните медии, в които се посочва, че за последно е бил видян с представители на полицията в Шанхай.

Източник, близък до Fosun Group, каза пред BBC, че Гуо Гуанчанг не е бил в контакт с вътрешно за компанията мобилно приложение.

„Много е вероятно да е бил помолен от китайските власти да сътрудничи в разследване. Самият той не е обект на разследване”, обясни той, но отказа да спекулира около подробностите на разследването.

Китайската компания обяви, че ще даде повече детайли по-късно.

През август Гуо бе свързан със съдебен спор за корупция.

Анализаторът на BBC Майкъл Бристол каза, че империята на китайския магнат се разпростира по целия свят. Списание Forbes оценява състоянието му на 7 милиарда долара.

Fosun Group се занимава с медии, застраховане, недвижими имоти и търговия. Неотдавна компанията пое управлението над френската корпорация за ваканционни курорти Club Med.