Фриде Шпрингер е добре познато име в издателските среди по света. След смъртта на мъжа си Аксел Шпрингер през 1985 година тя наследява основния пакет акции на компанията Axel Springer AG - един от най-големите медийни издатели в Европа и света както по това време, така и днес. Това я превръща в ключов играч за медийния бизнес в Германия. До вчера.

Когато стана ясно, че наследничката на империята "Шпрингер" си е намерила собственик наследник - извън фамилния кръг. Става дума за дългогодишният ръководител на компанията Матиас Дьопфнер, който работи за нея от 1998 година, като постепенно от главен редактор на ключовото издание Die Welt се издига до член на борда на директорите, който по-късно и оглавява.

До вчера Дьопфнер притежаваше 2.8% от акциите на Axel Springer SE, както се вижда от структурата на акционерите към март 2020 година. В същото време Фриде Шпрингер контролира 42.6% от капитала, което я нарежда като втори най-голям акционер след наскоро влезлия с 47.6% в акционерната структура фонд KKR. Останалите основни акционери са членове на семейство Шпрингер и малка част външни инвеститори.

Няма да има сливане между медийните гиганти Axel Springer и ProSiebenSat.1

Няма да има сливане между медийните гиганти Axel Springer и ProSiebenSat.1

Причините

От съобщение на компанията обаче става ясно, че Матиас Дьопфнер е закупил нови 4.1% на обща стойност от около 276 милиона евро. Към тях обаче той ще получи като дарение още близо 15% от акциите на Фриде Шпрингер, които се равняват на близо милиард евро към момента. Така двамата ще контролират равни части от ценните книжа.

Това не е първият път, при който Дьoпфнер получава такъв подарък от вдовицата на големия издател. За 70-ия си рожден ден тя му подари акции в размер на 2% на обща тогавашна стойност от 73 милиона евро. "Изключително съм щастлива и благодарна, че намерих Матиас за свой наследник", коментира последното си решение Фриде Шпрингер. И добавя: "Винаги съм казвала, че ще се грижа за приемствеността в компанията".