Може би родителите ви от малък са ви повтаряли колко важно е образованието и как без диплома човек няма как да получи добра работа и да успее в живота. Да, това е едно от клишетата, в които обществото твърдо вярва.

Някои от най-богатите хора в света обаче доказват, че то невинаги е вярно. Особено, когато хора, като Стив Джобс и Майкъл Дел са успели да натрупат милиарди, без да имат висше образование. Ето техните истории:

Стив Джобс

Снимка 301095

Източник: Getty Images

Бащата на iPhone напуска колежа си в Портланд само шест месеца, след като е постъпил там. Причината е, че неговото семейство няма възможност да покрива разходите за образование на сина си.

Бил Гейтс

Снимка 238310

Източник: архив ЕПА

Създателят на гиганта Microsoft и най-богат човек в света е сред най-известните милиардери без диплома. Той постъпва в Харвардския университет през 1973 година и напуска 2 години по-късно, за да създаде компанията с приятелят му от детските години Пол Алън.

Мукеш Амбани

Снимка 252091

Източник: Wikipedia

Индиецът, който влиза в топ 10 на най-богатите хора в света, се записва да учи в Станфордския университет през 1979 година. През 1981 година обаче напуска, за да поеме част от бизнеса на баща си под шапката на компанията Reliance Industries.

Лари Елисън

Снимка 246633

Източник: GettyImages

Основателят на Oracle учи за кратко в университета в Илинойс, но е принуден да прекрати следването след смъртта на майка си. Години по-късно изкарва една година и в Чикагския университет, който напуска, за да се премести в Калифорния.

Майкъл Дел

Снимка 309972

Източник: GettyImages

Днес Дел ръководи най-големия производител на хардуер и софтуер в света, който носи неговото име. Като младеж той учи в университета в Тексас, където започва да сглобява и продава компютри на колегите си. В крайна сметка Дел решава да прекъсне следването си, за да се фокусира върху бизнеса си.