Джак Ма - най-богатият човек в Китай и създателят на интернет гиганта Alibaba, обяви през миналия месец, че напуска компанията и излиза в пенсия. Преди година 55-годишният предприемач потвърди, че ще слезе от поста на председател на Alibaba в рамките на 12 месеца, което доведе до края на 20-годишното му управление.

Наскоро Ма разкри, че вземането на това решение не е било никак лесно за него и му е отнело повече от десетилетие.

По време на конференцията на Forbes Global CEO той коментира, че за първи път се е замислил да се оттегли още през 2004 година, когато един от инвеститорите в Alibaba му казал, че не е достатъчно подготвен, за да ръководи компанията. По-късно през 2010 година той вече започнал да подготвя своето пенсиониране.

"Тогава започнах да мисля, че е време да започна да мисля за пенсионирането си. Така реших, когато станат 20 години от заставането ми начело на компанията или на 10 септември 2019 година да си тръгна", разказва той, цитиран от CNBC.

Краят на една ера за Alibaba: Основателят Джак Ма вече няма да управлява гиганта

Краят на една ера за Alibaba: Основателят Джак Ма вече няма да управлява гиганта

Той се оттегля от ръководството на компанията 2 десетилетия след като я създава

Джак Ма признава, че на екипа на компанията е отнело година в разговори за това как трябва да продължи нейното развитие след напускането му.

В крайна сметка за негов наследник е бил избран Даниел Занг. Самият Ма признава, че начело с него компанията е в сигурни ръце за следващите десетилетия.