Основателят на китайският онлайн гигант Alibaba Джак Ма обяви, че слиза от управлението на компанията, съобщава BBC. Това бележи краят на една ера за един от лидерите в онлайн търговията от основаването му през 1999 година досега.

Ма е човекът, който поставя началото на Alibaba преди две десетилетия и успява да го превърне в интернет хегемонт в неговата сфера с пазарна капитализация от 480 милиарда долара. Също така за това време той стана едно от най-разпознаваемите лица в китайския бизнес, а също и най-заможният човек в страната.

На мястото на Джак Ма като изпълнителен председател ще застане Даниел Зан, който е главният изпълнителен директор на компанията в момента.

Джак Ма окончателно се оттегля от Alibaba. Кой ще го наследи?

Джак Ма окончателно се оттегля от Alibaba. Кой ще го наследи?

54-гoдишният милиapдep пpeдaвa щафетата нa пo-млaд, нo oпитeн мeниджъp

Кой е Джак Ма?

Китайският предприемач е роден в бедно семейство в град Ханджоу. В началото на своята кариера той работи като учител по английски език. Той купува първия си компютър, когато е на 33 години. Тогава, без да има опит в тази сфера, той създава Alibaba, докато работи от дома си и успява да привлече инвестиции от няколко близки приятели.

Няколко години по-късно компанията се разраства до един от лидерите в онлайн търговията заедно с Amazon, а с първичното си публично предлагане (IPO) успява да постави световен рекорд.

Днес богатството на Ма възлиза на 38,6 милиарда долара, което го поставя сред най-заможните хора в света.

Джак Ма се готви за бъдещето след Alibaba: Най-богатият китаец иска отново да е преподавател

Джак Ма се готви за бъдещето след Alibaba: Най-богатият китаец иска отново да е преподавател

Бизнесменът планира да създаде фондация на свое име

Какво ще прави Джак Ма след оттеглянето си?

Преди време предприемачът заяви, че планира да се отдаде отново на преподаване и да се занимава с филантропия.

Пред New York Times той обяви през миналата година, че неговото оттегляне няма да бъде краят, а началото на една нова ера. Тогава стана ясно още, че той ще остане част от борда на директорите на Alibaba и ще бъде съветник за мениджърите на компанията.