Харизматичният съосновател на най-голямата китайска фирма за електронна търговия Alibaba Group Holding - Джак Ма ще се оттегли от компанията след точно една година - на 10 септември 2019 г., съобщават от компанията, цитирани от Reuters.

Настоящият изпълнителен директор на Alibaba Даниел Жан ще го замени като председател на борда на директорите, а Ма ще остане член на борда до годишното общо събрание на компанията през 2020 г.

Ма, който навърши 54 години в понеделник, вече отстъпи ролята на главен изпълнителен директор през 2013 г. 46-годишният Жан заема тази позиция от 2015 г., като дотогава изпълняваше ролята на главен оперативен директор и имаше ключов принос в създаването на "Деня на необвързаните" - годишният промоционален ден на Alibaba, който се превърна в най-голямото събитие за онлайн пазаруване в света.

Джак Ма се готви за бъдещето след Alibaba: Най-богатият китаец иска отново да е преподавател

Джак Ма се готви за бъдещето след Alibaba: Най-богатият китаец иска отново да е преподавател

Бизнесменът планира да създаде фондация на свое име

"Под негово ръководство Alibaba постигна последователен и устойчив растеж в продължение на 13 последователни тримесечия. Започването на процеса на предаване на лидерството на Alibaba на Даниел и неговия екип е правилното решение в точното време", пише Ма в писмо, разпространено от компанията. Жан ще запази и позицията на главен изпълнителен директор.

Ма, който основа електронния търговец през 1999 г., е един от най-богатите хора в Китай със състояние от 36.6 млрд. долара, според Forbes. Компанията се разрасна до повече от 66 000 постоянни служители и пазарна стойност от около 420 млрд. долара.

Джак Ма стана с $2.8 милиарда по-богат само за ден

Милиардерът, който стана с $2.8 милиарда по-богат само за ден

Той е най-заможният човек Азия

След като се оттегли от сегашните си позиции, милиардерът ще продължи да има ръководна роля като част от Alibaba Partnership - 36-членна група от ключови мениджъри на електронния търговец. Групата може да номинира повечето директори в борда на компанията.

Бивш учител по английски език без технически опит, Ма е изключително популярен в Китай, където е смятан за еталон за спечелването на състояние със собствени усилия. Артистичен и ексцентричен, милиардерът се прояви като много добър актьор и танцьор на събития на компанията. Той дори участва в кратък филм за бойното изкуство кунг-фу, заедно с китайската звезда Джет Ли.

След оттеглянето си от Alibaba милиардерът ще се съсредоточи върху филантропията и популяризирането на компанията на международни бизнес и политически събития.

Джак Ма: Народите се нуждаят от свои технологии, за да избегнат диктата на САЩ

Джак Ма: Народите се нуждаят от свои технологии, за да избегнат диктата на САЩ

Китай възроди идеята да произвежда собствени чипове

Миналата година Ма инвестира 300 млн. юана (45 млн. долара) в образователен проект в селските райони в Китай. Той учреди и стипендиантска програма в Нюкасъл, Австралия.

Милиардерът, който ръководи и компанията за платежни услуги Ant Financial, се оттегля на фона на все по-трудни времена за китайските технологични компании, тъй като ръстът на продажбите в източните мега-градове на Китай се забавя.

Alibaba поддържа стабилен ръст на приходите през първата половина на 2018 г., но маржовете на печалбата са притиснати от мащабните инвестиции, тъй като компанията се бори да запази водещата си позиция в областта на електронната търговия и разплащания.