Китайският гигант в електронната търговия Alibaba влага 15 милиарда долара в глобална мрежа от изследователски центрове, чиято цел е да конкурират Силициевата долина в технологиите на бъдещето.

8 изследователски бази ще бъдат отворени през следващите 3 години в Китай, САЩ, Русия, Израел и Сингапур. Те щe се съсредоточат върху граничните технологии, като квантовите изчисления, свързаните устройства (т. нар. Интернет на нещата), финансовите технологии и изкуствения интелект.

Нова група, наречена "Академия за откриване, приключение, инерция и перспективи", ще застане начело на програмата на Alibaba, оглавявана от главния технологичен директор Джеф Жанг.

"Сега търсим талантливи и прогресивни изследователи, които да се присъединят към нас в търсенето на нови разрушителни технологии", заяви Жанг в изявление. Компанията планира да наеме 100 изследователи, които да назначи в новите лаборатории.

В момента Alibaba разполага с 25 000 инженери. С помощта на новата изследователска инфраструктура, технологичният гигант иска да постигне амбициозната цел от 2 милиарда клиенти в рамките на следващите 2 десетилетия.

Анализаторите твърдят, че компании като Alibaba трябва да внедряват иновации с все по-бързи темпове, за да се справят с конкуренцията. "Много е важно за Alibaba да продължи да създава нови технологии", заяви Кити Фок, анализатор от базираната в ​​Пекин изследователската компания IDC.

Американските технологични компании са задавали иноватитните тенденции в миналото. Сега "китайските компании трябва да увеличат инвестициите си", каза Фок.

Но те все още имат да извървят дълъг път. Amazon, големият конкурент на Alibaba в световната електронна търговия, инвестира повече от 16 милиарда долара в технологични изследвания и разработки само миналата година.

Китайският гигант осъществи бърза експанзия, инвестирайки няколко милиарда долара в различни начинания през последната година. Заедно със съществуващата лаборатория за изследване на данни в Калифорния, Alibaba откри нови центрове за данни в Европа, САЩ, Близкия изток, Австралия, Япония, Индия и Индонезия от 2016 г. насам в опит да засили своя облачен бизнес.

Като повечето технологични милиардери основателят на Alibaba Джак Ма е футурист. Той прогнозира, че роботите в крайна сметка ще заменят някои от водещите световни изпълнителни директори и смятат, че изкуственият интелект ще промени света из основи.

Като се имат предвид възгледите на Ма и широката гама от бизнеси на Alibaba, инвестирането в най-модерните технологии има смисъл.

Подобно на Amazon, Alibaba се разширява извън онлайн пазаруването и в други сфери на дейност, включително хранителни магазини, онлайн платформи за плащане и облачни услуги. Компанията инвестира в стартиращи фирми, като транспортната фирма Didi Chuxing и компанията за споделяне на велосипеди ofo.