Съоснователят на Alibaba Джак Ма трябва да разработят собствени технологии за полупроводници, за да избегнат хватката на САЩ на световния пазар на чипове.

"Америка беше пионер в това, а в Китай се нуждаем от много неща. 100% от пазара на чипове се контролира от американци. И ако изведнъж те спрат да продават, разбирате какво означава това. Ето защо Китай, Япония и всяка страна се нуждае от основни технологии", заяви Ма по време на лекция в Университета Уаседа в Токио.

Гигантът в електронната търговия Alibaba има все по-голям интерес към чиповете. Придобиването на местната компания проектиране Hangzhou C-Sky Microsystems отчасти е продиктувано от желанието на милиардера да направи чиповете евтини, ефикасни и достъпни за всички. Alibaba купи 5 компании за полупроводници през последните 4 години.

Администрацията на Тръмп блокира сделка на Джак Ма за $1,2 милиарда

Администрацията на Тръмп блокира сделка на Джак Ма за $1,2 милиарда

MoneyGram трябваше да премине в китайски ръце

Коментарите на милиардера съвпадат с възгледите на влиятелни китайски бизнесмени и политици. Сред тях е и основателят на Tencent Holdings Пони Ма, който подкрепя създаването на индустрия за производство на чипове в Китай на световно ниво.

Тези идеи се развиват на фона на нарастващото напрежение между Китай и САЩ - световен лидер в областта на най-модерната полупроводникова технология. Именно полупроводниците са в основата на противопоставянето между двете най-големи световни икономики.

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Заради притеснения за националната сигурност

Спорът води до увеличаване на митата, охлаждане на китайските инвестиции в американски компании и пречи на Пекин да развива нови технологии като безжичните 5G мрежи и изкуствения интелект.

Ситуацията е толкова напрегната, че властите в САЩ обмислят прилагането на закон от 1977 г., според който президентът Доналд Тръмп може да обяви извънредно положение, да блокира сделки и да конфискува активи.

САЩ отряза китайската ZTE Corp. от американски технологии за 7 години

САЩ нанесе тежък удар на китайски технологичен гигант

Санкцията ще саботира целия бизнес на компанията и амбициите й да развива 5G

Заедно с вкарването на китайската ZTE Corp. за 7 години, това припомня на властите в Пекин спешната необходимост да се намали китайската зависимост от американските технологии.

Действията на Вашингтон срещу технологичната компания засилиха решимостта на Китай да вложи 150 млрд. долара през следващите 10 години, с идеята да се превърне в лидер в проектирането и производството на чипове. Тази инициатива тревожи властите и бизнеса в САЩ, тъй като може да навреди на американските интереси.

"Влизаме в свят, в който хората не се доверяват един на друг. Ето защо имаме търговски войни и толкова много проблеми. Но не се отказвайте. Доверието не трябва просто да бъде спечелвано, а изграждано. А ние умеем да изграждаме", заяви Ма.