Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай е израснал в Ченай, Индия с малък достъп до телефон, а за компютър и интернет не е можело да стане въпрос. Но точно този период му е помогнал да разбере всъщност колко важна е технологията.

Семейството на Пичай е чакало 5 години преди да може да си позволи телефон. А когато се е сдобило с такъв, при него са идвали съседите, за да могат да го използват.

"Той се превърна в общо устройство. Хората идваха да се обадят на своите деца. А на мен ми показа колко влияние може да има технологията", разказва Пичай пред CNN.

Младежът не е имал компютър, докато не се е преместил в САЩ да учи в Университета Станфорд, за който е имал стипендия. А останалото е история.

Той завършва университета с магистратура по инженерство, а по-късно получава е бизнес образование в училището Уортън към Университета в Пенсилвания.

Пичай е работил в Applied Materials и McKinsey преди да се присъедини към Google през 2004 година. Там е бил на редица постове, като е отговарял за браузъра Chrome, бил е продуктов мениджър, ръководител на отдела за операционните системи. През 2015 година заема поста на главен изпълнителен директор.

На въпроса дали вярва, че Американската мечта е жива, той казва, че "Америка е все още място с много възможности".

За да имат повече хора достъп до тези възможности обаче, трябва да се помогне на имигрантите. Пичай твърди, че те имат потенциал да се развиват.

"Ако погледнем към технологичната индустрия, тоест към по-големите технологични компании, много от тях са основани от имигранти. Нашето лидерство в технологиите ще дойде от способността ни да привлечем най-добрите компютърни учени. Мисля, че е важно да продължим да правим това", казва индиецът.

Отговор на подвеждащ въпрос печели на Сундар Пичай позицията в Google

Отговор на подвеждащ въпрос печели на Сундар Пичай позицията в Google

„Не“ е фразата, която обръща посоката на интервюто и му носи желаната работа

Той определя назначаването му за главен изпълнителен директор като възможност. Но не е нещо, за което той е питал и е останал изненадан, когато основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин му предлагат позицията.

"Бях зает да създавам продукти и изобщо не предполагах колко далеч мога да стигна", признава Пичай.

Като ръководител на компанията младият инженер се е сблъсквал със сериозни предизвикателства относно пазенето на личния живот на потребителите и напускането на важни кадри.

"Работата на главния изпълнителен директор е да бъде старши отговорник по етиката, тъй като технологиите имат огромно влияние върху обществото. Смятам, че това е съществена част от работата ми, но мисля, че етиката трябва да бъде приоритет на всяка една организация", добавя Сундар Пичай.

След като потребителите стават все по-притеснени за тяхната информация в онлайн пространството, Пичай и Google търсят нови начини, за да ги защитят.

Като труден период той определя протеста на жени служители в компанията срещу сексуален тормоз на работното място. Те твърдят, че Google е отмъщавала на взелите участие в протеста. Пичай казва, че за него е важно служителите да не чувстват, че компанията си връща по някакъв начин. Според младият инженер е от изключително значение да се инвестира в развитието на заетите жени, за да получат допълнителна квалификация и подкрепа.

Въпреки това Google трябва да назначи доста дами, ако се стреми към равенство на заетите мъже и жени.

Пичай смята, че е най-важният урок за него е било този да се научи да чува останалите.