Да седнеш на една маса с човек като Уорън Бъфет може би е мечта за много хора. А тези, които знаят колко ценна е тя, успяват да я сбъднат.

Такива са инвеститорите Гай Спайър и Мониш Побрай, които дават 650 100 долара в далечната 2007 година, за да обядват с американския милиардер. Срещу тази солидна сума обаче двамата получават три безценни съвета, които още помнят. Ето кои са те:

1. Бъдете почтени във всяка една ситуация и с всекиго

В дългогодишната си кариера Бъфет държи на това да бъде коректен и честен, както и по същия начин да подхождат и хората срещу него. Инвеститорът дал на двамата си събеседници един нетрадиционен метод, за да разберат дали отговарят на този критерий.

"Бихте предпочели да сте най-добрият любовник в света, но да сте известен като най-лошият или предпочитате да сте най-лошият, но да ви се носи славата на най-добрият?", попитал той. В зависимост от това как човек е готов да отговори, той може да прецени дали е почтен човек или не, според Бъфет.

2. Не се притеснявайте да казвате "не"

Един от най-богатите американци неведнъж е споделял тази своя философия и през 2007 година я представя и по време на въпросния обяд.

"Разликата между успешните и наистина успешните хора е, че вторите казват "не" на почти всичко", смята Бъфет.

3. Правете това, което обичате

Неведнъж инвеститорът е посочвал, че за него е от съществено значение да прави това, което обича. Същата тема той е дискутирал с Спайър и Побрай през 2007 година.

Нещо повече - Бъфет признава, че би правил същото нещо за много по-малко пари. Супербогаташът с над 86 милиарда долара в сметката си признава: "Със сигурност да печеля и по 100 000 долара годишно от работата си пак бих бил щастлив".

"Когато искате да се заявите пред света, потърсете първо работа, която бихте приели, ако не ви е нужно да печелите пари от нея", коментира той през миналата година пред служителите си от Berkshire Hathaway.