Способността да не спираш и да не се отказваш може както да изгради, така и да съсипе един бизнес. И основателят на китайският онлайн гигант Alibaba Джак Ма знае много добре това.

Известният предприемач основава компанията през 1999 година. Под ръководството му тя се превръща в лидер в онлайн търговията и прави Ма един от най-богатите мъже в Китай.

Усилената работа му печели уважение в света на бизнеса още повече заради времето. Как обаче той успява да постигне това?

70% от стартиращите компании фалират 20 месеца след като са получили първите си по-стабилни приходи, сочи проведено през август проучване на CB Insights. Според доклада, една от основните причини да се провалят компаниите е загубата на фокус.

По време на годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, Джак Ма споделя как той се старае да не сваля поглед от целта си.

"Независимо дали сте по-млади или възрастни си задавайте следните три въпроса.", казва Ма на закритата конференция в Бали, Индонезия.

"Винаги се питам: какво имам, какво искам и от какво ще се откажа", допълва той.

Според думите му много хора не се замислят от какво са готови да се откажат, защото не си дават сметка какво имат. Ма обаче е убеден, че е неизбежно да се правят саможертви в дългосрочен план, защото често те са ключът към добри резултати.

"Не мислете, че след една година ще постигнете желаното, трябва да се подготвите за 10 години", каза китайският бизнесмен. За пример той дава Alibaba, която не е станала успялата корпорация, която е днес, за ден или два.

Той споделя още, че екипът, с който са започнали в началото, не е имал нито пари, знания или контакти в сферата, но се е справил с усилена работа и е вярвал в успеха. За да поддържа обаче тази вяра, Ма непрекъснато си е задавал трите въпроса. "Когато анализираш отговорите, няма как да се отклониш от правилната посока", допълва той.