Съоснователят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зъкърбърг изясни причините, които стоят за решението му да дари 99% от личните си акции в най-голямата социална мрежа, докато е жив, и да ги използва за финансиране на каузи през новосформираното дружество Chan Zuckerberg LLC.

Разкритите планове привлякоха голямо внимание – най-вече заради обема на стойността на акциите – 45 млрд. долара. И макар много хора, сред които създателят на Microsoft Бил Гейтс и медийният магнат Майкъл Блумбърг, да го похвалиха за проявената щедрост, други изразиха обърканост и дори се усъмниха в мотивите му, пише Tech Crunch.

За да изглади някои от тези притеснения, вчера шефът на Facebook разясни в официалната си страница как той и жена му Присила Чан обмислят да очертаят финансите си.

„Първоначалните ни приоритетни области са индивидуално обучение, лекуване на болести, свързване на хората и построяване на силни общности. Вече сме направили много инвестиции през последните пет години в тези сфери – образование, наука, здравеопазване, достъп до интернет и включване”, написа Марк Зъкърбърг.

Скритата причина Марк Зъкърбърг да дари цялото си богатство

Скритата причина Марк Зукърбърг да дари цялото си богатство

Шефът на Facebook има поне 300 милиона причини да го стори

Той отговори и на обвиненията, че образуването на организацията Chan Zuckerberg е начин за избягване на данъци. По думите му със структурирането на Chan Zuckerberg като дружество с ограничена отговорност (ООД) акциите все пак ще бъдат облагани.

„С използването на ООД вместо традиционна фондация не получаваме данъчни облаги от трансферирането на дяловете ни към Chan Zuckerberg Initiative, а получаваме гъвкавост да изпълним мисията си по-ефективно. Фактически ако бяхме прехвърлили акциите си в традиционна фондация, тогава щяхме да получим незабавно данъчно облекчение, но с използването на ООД това няма да стане. И точно като всички останали, ще плащаме данъци върху капиталовата печалба, когато дяловете ни бъдат продадени от ООД-то”, поясни Зъкърбърг.

Той добави, че структурата на Chan Zuckerberg LLC дава възможност на семейството да преследва мисията си чрез финансиране на организации с нестопанска цел, да прави частни инвестиции и да участва в политически дебати, като във всеки случай целта е да се генерира позитивно въздействие в най-нуждаещите се области.

„Всякакви нетни печалби от инвестиции също ще бъдат използвани за напредване на мисията”, увери Марк Зъкърбърг.