Вчера Марк Зъкърбърг стана баща, едновременно с което обяви намерението си да дари всичките си акции от компанията му Facebook за благотворителност. Получател на дарението ще бъде фондацията, създадена от него и жена му „Инициатива Чан Зъкърбърг”.  Това обаче е благотворителна организация, която той контролира и чрез която той ще запази контрола на Facebook за "обозримото бъдеще".

Като много велики капиталисти преди него като Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Джон Рокфелер и други, Зъкърбърг отделя много пари за създаването на добро. Но има много причини, поради които така помага и на себе си, пише The Daily Beast.

През 2008 година професорът по финанси към NYU Stern School of Business Дейвид Йермак публикува изследване, в което анализира въпроса за публично подарените акции. В него той посочва, че това е механизъм за контрол върху компаниите, който заобикаля търговските закони.

Марк Зъкърбърг стана баща и обяви, че ще дари 99% от акциите си във Facebook

Марк Зукърбърг стана баща и обяви, че ще дари 99% от акциите си във Facebook

Основателят на Facebook ще дари близо 45 милиарда долара

Най-голямата полза за Зъкърбърг от дарението на семейната фондация: чрез трансфера на собствеността върху Facebook ще бъде спестен корпоративен данък.

Въпреки че не е споменато от професор Йермак, този ход на шефа на най-голямата социална мрежа в света ще позволи не само на него, но и на неговите наследници да оперират с движимо и недвижимо имущество, недосегаемо от данъчните закъни.

Има и още една много важна полза за Зъкърбърг. Като дарител той ще плати по-малък данък върху годишните си доходи, като намалението може да достигне до 1/3 от тях. В неговия случай това са 333 милиона долара.