Марк Зъкърбърг обяви днес, че възнамерява да дари 99% от акциите си в социалната мрежа Facebook, оценени на около 45 милиарда долара към днешна дата, на различни благотворителни организации в остатъка от живота си.

Всичко това стана в деня, в който основателят на Facebook стана баща за първи път. Той обяви плановете си в писмо към дъщеря си, което публикува в профила си в социалната мрежа.

Зъкърбърг и съпругата му Пресила Чан са създатели на Инициативата Чан Зъкърбърг. Инициативата до голяма степен пресъздава и целите на даренията на двамата: лично обучение, лечение на заболявания и свързване на хората.

Стъпката не е изненадваща, предвид, че Зъкърбърг подписа „Giving Pledge”, наред с други милиардери от технологичната индустрия, като например Бил Гейтс. “Giving Pledge” цели голяма част от богатството на участниците да се разпредели за благотворителност.

Марк Зъкърбърг ще запази мажоритарен дял от правата за гласуване в близко бъдеще и се е ограничил да дарява не повече от 1 милиард долара под формата на акции годишно, през следващите три години. Поради специфичната структура на Facebook, в която той притежава специални права на глас, Зъкърбърг може да дари обикновените си акции, като запази контрол над компанията.