Трудно е да се повярва, но най-голямата страна в света - Руската федерация, която е почти два пъти по-голяма от най-близкия си конкурент Канада, е едва 5-та в света по използваема земеделска земя, пише zen.yandex.ru. Но първо:

Какво е земеделска земя?

Традиционно това включва няколко основни типа земя:

  • Обработваема земя. Тоест цялата земя, върху която се отглеждат сезонни култури - пшеница, зеле, цвекло, царевица, рапица и др.
  • Пасища
  • Овощни градини и лозя
  • Друга земя (напр. ферми за риба)

Общата площ на Руската федерация е 17,2 милиона квадратни километра, но в същото време само 12% от нея се падат на земята подходяща за селското стопанство (т.е. 2,17 милиона km2).

Снимка 326512

Източник: iStock

Но дори тези 12% са огромна територия! Например:

  • Това е 2 пъти повече от цялата държава Египет;
  • 4 пъти по-голяма от Франция;
  • 10 пъти повече от цяла Беларус;
  • 100 пъти по-обширна от Израел;
  • Приблизително тази площ е равна на такива страни като Саудитска Арабия или Казахстан.

Около 2/3 от земеделските земи в Русия са обработваеми. Останалото са пасища, овощни градини и т.нар. други земи.

Защо държавата с най-голяма площ в света се обръща към вертикалното земеделие

Защо държавата с най-голяма площ в света се обръща към вертикалното земеделие

Идеята е хит сред веригите, които обслужват по-заможните клиенти

Но е пресметната и друга важна пропорция - 70% от цялата земеделска земя в Русия се намира в нейната европейска част. Гигантският Сибир и Далечният изток представляват само останалите 30%.

Е, разбира се, това не учудва никого, защото повечето територии отвъд Урал са гори, тундра, планини, блата, арктически пустини и т.н.

Въпреки че и в северната част на европейската териотория ситуацията е подобна. Така че лъвският дял от руското селско стопанство е съсредоточен в сравнително малка "кръпка" от южните региони - Краснодарския и Ставрополския край, Ростов, Воронеж, Белгород, Брянск и др.

Но да се върнем към обявената в началото тема. Кои са тези 4 държави, които притежават повече земеделска земя от Русия? Да започнем в обратен ред:

Снимка 263339

Източник: iStock

4-то място: Бразилия (2,8 милиона кв. км)

Имайки предвид този показателят за Русия - 2,17 млн. кв. км, Бразилия има приблизително 600 000 км2 повече земеделска земя. Или с други думи колкото една цяла Франция.

3-то място: Австралия (3,7 милиона кв. км)

Мислим за Австралия като сух континент, почти изцяло зает от пустини. Но не е вярно! Там има 1,7 пъти повече обработваеми земи, градини и пасища, отколкото в цяла Русия!

Снимка 557462

Източник: EPA/БГНЕС

2-ро място: САЩ (4 милиона кв. км)

Като изключим Аляска, площта на Съединените щати е "само" 7,8 милиона кв километра. Това означава, че повече от 50% от континенталната част на Съединените щати е подходяща за селско стопанство.

Тук обаче си струва да отдадем почит на самата география на Съединените щати. Всъщност, за разлика от Русия, тя е южна държава. На географската ширина, където са Крим и Анапа, се в САЩ се намират техните северни територии.

Снимка 222687

Източник: GettyImages

1-во място: Китай (5,3 милиона кв. км)

Китай е третата по-големина страна в света (с площ 9,5 милиона км2) и 55% от територията му е заета от земеделска земя. Изглежда там използват всяко парче, което не е заето от планини, пустини и градове.

Помислете само за това: 25% от цялата земеделска земя в света е в Китай.

В селското стопанство на Китай работят 20% от общото население или почти 300 милиона души - колкото цели две Русии!

Като цяло мащабът е невероятен, разбира се... Почти 1,5 милиарда души трябва да ядат нещо, нали? При такова огромно население дори 5,3 милиона кв. километра обработваема земя и пасища не са достатъчни.

Да сравним с други страни:

Русия има 145 милиона жители и 2,17 милиона кв. км земеделска земя (66 души на квадратен километър)

Китай има 1442 милиона жители и 5,3 милиона кв.км земя (272 души на км2)

Бермудите са най-малката страна в света по отношение на земеделска земя - само 3 km2 (с население от 71 000 души). Да, има държави, които са дори по-малки (Монако, Ватикана), но въобще не се занимават със земеделие.

Канада е втората по големина страна в света, климатът е много подобен на този в Русия. В Канада обаче има само 0,63 милиона кв. км земеделска земя , тоест 3,5 пъти по-малко от руската.

Обобщавайки всичко казано по-горе, може да се каже: Русия е северна студена страна с относително малко население (поне в сравнение с Китай и САЩ). Въпреки това е успяла да въведе в земеделски обръщение само 2-3 пъти по-малко земя, отколкото в САЩ и Китай, и 3,5 пъти повече, отколкото в "сродната" Канада.

А ако сравним нещата например с Индия, която е голяма, гореща и има 1,4 милиарда души население, тогава Русия изглеждат още по-добре. Защото Индия има 10 пъти по-голямо население и 400 000 кв. км по-малко използваема земеделска земя.