Всяка година Световният икономически форум прави класация за конкурентоспособността на страните по света.

Един от факторите, които се взимат по внимание е качеството на иновацията, в която се включват научните изследвания в университетите, сътрудничеството между висшите учебни заведения и индустрията, броят на патентите, както и инженерите и учените във всяка страна.

Ето го и топ 7 на най-иновативните страни, който подбра Business Insider.

Холандия

Резултатите на Холандия са особено високи що се отнася до качеството на научните изследователски институции, както и близостта на връзките между университетите и частния сектор. Страната бележи успехи в сферата на социалните иновации.

Швеция  

Швеция бележи няколко големи успеха в технологичния сектор през последното десетилетие, като например компанията за онлайн плащания Klarna, която се оценява на 2.25 милиарда долара. Други примери са разработването на стартъпите за портативен четец на карти iZettle и Spotify, оценявани на стойност 8 милиарда долара.

Германия

Берлин е един от водещите технологични центрове в Европа и дом на компании като SoundCloud и стартъпа за разработване на апликации за банки N26.

САЩ

Кажете "иновации" и "САЩ" в едно изречение и повечето хора ще си помислят за Силиконовата долина. Но САЩ е средище на иновации и с центрове като Масачузетс, дом на Масачузетския технологичен институт и Харвард.

Финландия

Световният икономически форум казва за Финландия, че е "добре позиционирана по отношение на иновациите". Страната разполага с голям капацитет от учени и инженери и висока степен на сътрудничество между университетите и индустрията.

Израел

Израел е често наричана страната на стартъпите. Наред с това държавата е готова да дава специални визи за предприемачи. Израел е и водещ център за стартиращи компании за киберсигурност.

Швейцария

Швейцария е най-иновативната страна в света. Държавата безспорно притежава една от световните най-иновационни екосистеми, съчетава много благоприятна политическа среда и инфраструктура, академични постижения, несравним капацитет за привличане на най-добрите таланти и големи мултинационални компании, които често са лидери в техния сектор.