Сърбия, Албания и Грузия предлагат по-добри условия за развитие на предприемачеството в сравнение с България. В класацията на Световния институт за предприемачество и развитие (GEDI) за 2017 година страната ни се нарежда на 82-о място от общо 138 държави в света.

От останалите европейски представителки в списъка само Босна и Херцеговина е след България. Резултатът отчита сериозен срив в сравнение с година по-рано, когато страната беше с близо 40 позиции по-нагоре в класацията.

Сред държавите в региона България е поставена на едва 38-а позиция. Според данните на GEDI у нас най-голям проблем остава развитието на иновативни продукти. Въпреки това страната регистрира подобрение в тази област, се посочва в доклада.

Снимка 262682

Източник: thegedi.org

Останалите "пробойни" в условията за предприемачество в България са свързани с недостатъчно развитата конкуренция и липса на висок растеж, както и с дефицита на квалифицирани кадри.

От друга страна бизнесът у нас се представя много добре при въвеждането на иновации в производствения процес, както и в развитието на стартиращи компании и на технологичния сектор.

В класацията за условията за предприемачество първенец за 2017 година са САЩ, следвани от Швейцария, Канада, Швеция и Дания. Най-голямата европейска икономика - Германия, е на 12-о място.

На противоположния полюс в дъното на списъка са Чад, Бурунди, Сиера Леоне, Мавритания и Бангладеш.