Будапеща е най-добрият град за правене на бизнес в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), като в това отношение тя изпреварва други две столици в региона - Прага и Варшава. София също се нарежда сред топ 10 на градовете в тази категория, като тя е на 7-мо място, изпреварвайки Вилнюс и Бърно.

Това показва тазгодишното издание на класацията Business-Friendly Cities Perception, изготвено от платформата Emerging Europe. В него са включени мненията на 70 експерти и инвеститори, като те са имали задачата да подредят спрямо различни показатели общо 75 населени места в ЦИЕ с население над 200 000 души.

Според тях българската столица застава непосредствено след Любляна, Братислава и Лвов като най-добро място за правене на бизнес. Заедно с Талин София оглавява категорията "Умни градове" (от англ. smart city development).

Снимка 484348

София е в топ 10 и по качество на живот. Столицата си дели 5-та позиция заедно с Братислава и полския Гдиня. Друг български град също попада тук. Това е Бургас, който е две места по-надолу заедно с Люблин, Лвов и Загреб. На първо място тук е Прага.

Що се отнася до победителят в класацията за тази година Будапеща, той попада начело в две категории, свързани с изградения имидж на града и с подкрепата на местната власт. На първо място по икономически потенциал е Тбилиси, а за бизнес климат е полският Лодз.

Столицата на съседна Румъния печели в категорията за наличните квалифицирани специалисти. Варшава пък е на първата позиция по качество на инфраструктурата и свързаността.