Световните технологични гиганти доминират в списъка за идеалните работодатели според ново проучване, проведено сред студенти. Компании като Google и Apple се класират на най-добрите места работа, на които младите искат да започнат работа.

Universum изследва близо 300 000 студенти по бизнес и ИТ в най-големите световни икономики по света: Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Русия, Южна Корея, Великобритания и САЩ.

Не е изненадващо, че студентите по ИТ специалности са по привлечени от технологичните лидери на пазара, отколкото колегите им, обучаващи се в бизнес науки.

Но компаниите с най-висока оценка и при двете групи съвпадат до голяма степен с амбициите на студентите, сочи коментар на Световния икономически форум.

Според бъдещите компютърни специалисти най-атрактивна е Google, следвана от компанията Microsoft. Google е и изборът на студентите по бизнес, но при тях второто място се отнася до банката Goldman Sachs.

Третата позиция съвпада и при двете групи, които посочват производителя на iPhone Apple.

За ИТ студентите General Electric попада на четвърто място, а при обучаващите се по бизнес позицията се дава на компанията EY.

Топ пет оформя BMW Grоup според компютърните специалисти, а PwC е желаното място №5 за студентите по бизнес.

Общите резултати доказват, че младите от поколението милениум започват да се отдръпва от корпоративни гиганти, които наемат огромно количество кадри, за да се насочат към средни (до 500 служители) и големи (до хиляда служители) компании.