В България сме свикнали да смятаме, че живеем по-зле и сме по-нещастни, тъй като живеем в "малка" държава. Всъщност обаче се оказва, че това не е решаващо, за да се чувстваме удовлетворени от живота си.

Според ново изследване на шведската кредит мениджмънт компания Intrum Justitia най-оптимистичната европейска нация всъщност е тази на една от най-малките членки на ЕС - Естония. Тя е два пъти по-малка от България по площ, а населението й е едва 1,3 милиона души.

Данните показват, че едва 4% от естонците смятат, че децата им имат по-лошо финансово състояние от тях самите. Това ниво е доста под средното за Стария континент - 18 на сто.

Сред оптимистично настроените нации са още датчаните и словаците с резултат от респективно 9% и 10%.

От друга страна най-песимистични са гърците, като 42 на сто от тях смятат, че децата им ще живеят по-зле от тях във финансово отношение. Едва 5% от южните ни съседи са на мнение, че състоянието на икономиката им се подобрява. Сред всички европейски страни в Гърция най-много хора признават, че не могат да изплащат дълговете си - 68 на сто.

Най-оптимистично настроени по отношение на икономиката си са живеещите в Ирландия, следвани от гражданите на Холандия, Чехия и Швейцария.

В изследването на Intrum Justitia са се включени мненията на над 21 000 души от 21 държави.