Питали ли сте се някога откъде идват пластмасовите стоки, които ползвате у дома? Вероятно очаквате значителна част от тях да са направени от рециклирани отпадъци, но всъщност това се отнася за под 10% от всички такива продукти.

Ако погледнем в световен мащаб, можем да кажем, че за 2018 година износът на пластмасови изделия възлиза на 79 милиарда долара, като държавите с най-голям експорт в това отношение са Китай, Германия, САЩ и Италия. Това показват данни на Международният търговски център, цитирани от платформата HowMuch.

Както вече беше споменато, азиатският гигант допринася за износа на близо 25% от всички пластмасови продукти. Нейният експорт на такива се изчислява на 19,54 милиарда долара.

На второ място е Германия с дял от 12,51% към глобалния износ или такъв на стойност от 9,89 милиарда долара. Трети са САЩ с 9,15% и 7,23 милиарда долара експорт.

Сред първите пет са още Италия и Франция. От Централна и Източна Европа (ЦИЕ) две държави допринасят за над 5 на сто от износа на пластмасови изделия. Това са Полша и Чехия, чийто експорт възлиза на съответно 2,29 милиарда долара и 1,97 милиарда долара. Това ги поставя на съответно 6-та и 9-та позиция в света.

Според данните експортът на България на такива стоки през миналата година е изчисляван на 90 милиона долара. Това поставя страната ни пред съседките ѝ Сърбия и Гърция в това отношение, които имат износ на такива стоки от съответно 41 и 49 милиарда долара.

Снимка 443718