София е най-евтиният от големите градове в Европейския съюз (ЕС) за емигранти, както и един от най-изгодните в сравнение с останалите водещи населени места в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Това показва последното издание за 2017 година на международната компания Mercer, специализирана в човешките ресурси.

Изследването Cost of Living Survey отразява стабилността на имотния пазар, инфлацията на цените на стоките и услугите, както и други фактори, за да изчисли колко скъпо излиза на чужденците да се преместят да работят и живеят на друго място. В изданието за тази година са включени общо 209 държави от цял свят.

От тях страната ни се класира на 184-то място, непосредствено пред Калкута в Индия, Кампала в Уганда и столицата на Алжир. Преди България са Кайро и Баку, както и две други столици от ЦИЕ - Варшава и Букурещ. По-надолу в класацията са други градове от региона, като Тирана, Белград и Сараево.

За цяла Централна и Източна Европа топ 5 на най-скъпите градове, където човек може да се премести да живее, включва Москва и Санкт Петербург, които се нареждат съответно на 14-то и на 36-то място в света, както и Рига, Прага и Истанбул.

Любопитното е, че според изчисленията на Mercer, най-скъп за живот за емигранти се оказва град от Африка. Това е столицата на Ангола - Луанда, която се класира на първо място. След нея в топ 5 влизат Хонконг, Токио, Цюрих и Сингапур.

В дъното на класацията са Тунис, Бишкек в Киргизстан, Скопие и Виндух в Намибия.

А ето и кои населени места са на първите 18 места:

Снимка 300272

Източник: Mercer