В средата на януари месец още един технологичен гигант мина заветната граница от 1 трилион долара пазарна капитализация. Компанията майка на Google Alphabet успя да се присъедини към престижния клуч на 1 трилион долара.

В него влизат още три компании, които имат две основни общи черти - базирани са в Щатите и развиват дейност в технологичната индустрия. От онлайн платформата HowMuch разглеждат подбробно характеристиките, по които си приличат четирите лидера Amazon, Apple, Microsoft и Alphabet.

Infographic: Google's Climb Towards $1 Trillion | Statista You will find more infographics at Statista

Що се отнася до основният въпрос - пазарната оценка, към днешна дата лидер в това отношение е производителят на iPhone. Неговата капитализация възлиза на 1,4 трилиона долара, след като за първи път мина границата от 1 трилион през лятото на 2018 година. Месеци след това последва рязък спад на акциите ѝ, но в последно време успя да възстанови загубите си и да продължи да се катери нагоре.

Google се присъедини към Клуб $1 трилион

Google се присъедини към Клуб $1 трилион

В него са още Apple, Microsoft и Saudi Aramco

Над 1,28 трилиона долара е пазарната оценка на Microsoft. През миналата година за известно време компанията успя да изпревари Apple и да се превърне в най-скъпата борсова компания преди дебюта на енергийния гигант Saudi Aramco на фондовия пазар.

Amazon влиза в престижната категория, макар към днешна дата капитализацията ѝ е под границата или е около 925 милиарда долара. През септември 2018 година обаче компанията успя да стигне оценка от 1 трилион долара.

Ако компаниите бъдат разглеждани по приходи и печалби, то ситуацията изглежда малко по-различно. Лидер в двете категории остава Apple с приходи от 266 милиарда долара и печалба от 59,5 милиарда долара.

На второ място тук обаче е Amazon. Приходите на гиганта в онлайн търговията възлизат на 233 милиарда долара, а печалбата ѝ е 10,1 милиарда долара.

Тези на Alphabet и Microsoft са съответно 137 милиарда долара и 110 милиарда долара за приходите и 30,7 милиарда долара и 16,6 милиарда долара за печалбата.

Снимка 463276

Източник: howmuch.com