Amazon ще инвестира до 4 милиарда долара в компания за изкуствен интелект Anthropic. Гинатът за електронна търговия ще заеме миноритарна позиция в компанията.

Anthropic беше основана преди около две години от служители на ръководни длъжности на OpenAI и наскоро излезе с дебюта на своя нов AI чатбот, наречен Claude 2.

Ходът на Amazon не е изненадващ, имайки предвид, че компания държи да е в крак с конкурентите си като Microsoft и Alphabet.

Двете компания заявиха, че занапред ще бъдат в стратегическо сътрудничество, като стартъпът Anthropic избира Amazon Web Services за свой основен доставчик на облачни услуги. Anthropic обяви още, че ще предостави на клиентите на Amazon Web Services ранен достъп до уникални функции за персонализиране на модела и възможности за настройка, пише CNBC.

Anthropic планира да използва персонализирани полупроводници, проектирани от AWS, за да обучи основните модели, които са в основата на неговите AI приложения.

Тази година компанията за производство на чипове Nvidia отбеляза най-сериозните печалби от бума на генеративния AI. Основен продукт на Nvidia е вид полупроводник, известен като графичен процесор, който може да се използва за обучение на огромни AI модели.

В даден момент дори акциите на Nvidia се повишиха с повече от 200%, след като компанията разби финансовите прогнози за навлизането на AI.

Сделката на Amazon с Anthropic до известна степен има за цел да покаже, че има алтернативни чипове, които могат да се използват за AI приложения.

Amazon проектира свои собствени чипове за обучение на огромни AI модели. Компанията продава и собствени AI приложения.