Технологичните гиганти Apple и Microsoft може да изгубят статута си на компании за 1 трилион долара, ако разпродажбите на американския фондов пазар продължат. В момента и двете дружества са малко над тази граница.

Акциите на компаниите от технологичния сектор са сред тези, понесли най-сериозен удар при срива на пазарите на фона на опасенията за въздействието на пандемията, както върху търсенето, така и върху предлагането.

Разпродажбите на американския пазар продължиха след като в четвъртък президентът Доналд Тръмп излезе с изявление, свързано с коронавируса. Книжата на Apple изгубиха 9,1% от стойността си, а тези на Microsoft се свиха със 7,8%.

След като акциите паднаха с над 20% от достигнатия през февруари връх, инвеститорите в двата лидера станаха свидетели на значително свиване на пазарната им оценка до около 1,1 трилиона долара за двете от над 1,4 трилиона долара преди няколко седмици.

Разпространението на коронавируса вече даде своето сериозно отражение върху други два лидера в индустрията. Amazon и Alphabet изгубиха статута си на компании в клуба на 1 трилион долара. Те успяха да минат тази граница по-рано през тази година, но в края на февруари паднаха под нея.

В резултат към момента капитализацията на Alphabet е в размер на малко под 800 милиарда долара. Тази на Amazon се задържа на равнище от около 858 милиарда долара.