Всеки европеец генерира около 190 кг опаковъчни материали годишно, които до 2030 г. ще се увеличат до 260 кг, а половината от тях са пластмаса. Европейският съюз действа активно по решенията си за кръгова икономика, базирайки се на вторичното използване на материали. Редица български производители тепърва ще се сблъскват с предизвикателствата на рециклирането. Но има и такива, които са подготвени за тях 6 години преди официалното въвеждане на европейските изисквания.

"Балдаран Спринг" е един добър пример, за бизнес модел вече реализирал европейските изисквания преди крайния срок. Благодарение на партньорство си с Лидл България, компанията успя да достигне до топ позиции по доставки на вода в страната. Успоредно с това заводът за бутилиране на изворна, трапезна и газирана изворна вода в Девин вече може да се похвали с производство на бутилирана вода в бутилки, които съдържат 30% рециклиран материал. Освен грижа за природата това показва и визия за бъдещото развитие на бизнеса.

Как се постига това и каква е равносметката от четири години сътрудничество с Лидл България, което започва в предизвикателен момент за българската компания? Говорим по темата с Вълчо Русев от отдел "Стоково снабдяване" в Лидл България и изпълнителния директор на "Балдаран Спринг" АД Таня Стоименова.

Г-жо Стоименова, как една семейна компания успява да достигне до топ резултати на продажбите в обеми в един толкова конкурентен бизнес, какъвто е този на бутилираните води у нас?

"Бaлдapaн Cпpинг" e 100% бългapcĸa ĸoмпaния, ĸaтo cъвceм нacĸopo нaвъpшиxмe 10 гoдини. Заводът ни се намира в град Девин и по последни данни сме на трето място по реализирани обеми на бутилирана вода в страната - само през 2023 г. сме експедирали над 85 млн. литра бутилирана вода. Това изисква много труд и отдаденост, много инвестиции и постоянно усъвършенстване в това, което правим. Предизвикателствата са много, а конкуренцията е голяма и то основно от мултинационални компании. Когато започнахме през 2014 г. имахме две производствени линии за бутилиране на изворна и газирана вода в разфасовки от 0,33l до 19l, като в самото начало още помня как нашите колеги в производството нареждаха на ръка стековете и тубите на палети в края на линиите. За първата година реализирахме продажби от 7,6 млн. литра. С много хъс и постоянство успяхме да разширим производството, инвестирахме в палетизатор за линията ни от малки разфасовки, а през 2018 г. пуснахме нашата премиум серия "Diamond Line", която е насочена към ХоРеКа сегмента и до ден днешен постига изключителен успех като продажби. Така през 2019 г. усилията и неуморния труд на всички колеги изведоха компанията до 4-то място по продажби с над 30 млн. литра продажби за годината.

Снимка 662305

Източник: Лидл

Главният изпълнителен директор на Лидл България Милена Драгийска (вдясно) се запозна на живо с инвестициите, направени в завода на "Балдаран Спринг" след старта на партньорството с търговската верига

Тогава обаче на всички нас се случи ковид пандемията. Само за месец - през април 2020 г., ние бяхме в изходна позиция като продажби - близки до тези от първите месеци на нашата дейност

Тогава, през пролетта на 2020 г. никога няма да забравя обаждането на г-н Вълчо Русев от Lidl. За мен лично, вярвам и че за целия ни екип, това беше повратен момент в нашата история. Неговото обаждане беше провокирано от идеята да си партнираме за производството на изворна и газирана изворна вода под собствената марка на Lidl - Saguaro. И така, само за четири години съвместна работа успяхме да надминем значително постиженията си в обеми от 2019 г. и да достигнем до тези 85 млн. литра годишно, които отбелязахме през 2023 г.

Г-н Русев, с какво ви впечатли този български производител, на който поверихте изключително отговорна задача - производството на собствена марка вода?

"Балдаран Спринг" е сравнително нов наш партньор, с който започнахме да работим за доставка на изворна вода под нашата собствена марка за води Saguaro. Saguaro изворна вода беше първата такава собствена марка, която Лидл България пусна в продажба. Това беше голям успех за нас. Професионалното отношение, далновидността и всеотдайността към работата на партньорите ни беше решаваща за нашия избор. С общи усилия разработихме нови продукти и разширихме асортимента, като понастоящем те доставят собствени марки на Lidl изворна и трапезна вода 0,5l, 1,5l, 11l, спортната бутилка изворна вода 0,75l, газирани изворни води 0,5l и 1,5l както и много други акционни артикули. По пътя имаше предизвикателства, с които се справихме, но именно тогава видяхме бързата и уместна реакция на колегите, които доказаха, че с право си имаме доверие. Например през първото лято на нашето сътрудничество се оказа, че търсенето на вода в магазините ни е по-голямо от предвидения ръст за летния сезон. Това логично доведе до нуждата от разширяване на производствените мощности. През второто лято, новата поточна линия работеше на пълни обороти, но започнаха да не достигат камионите, а и пътят до Девин има своите особености, както знаете. "Балдаран" отново подходиха далновидно и своевременно се подготвиха за лятото на 2023 г., като наеха склад в близост до гр. Пловдив, който предвидливо зареждаха с вода. Така и до днес избягват всякакви логистични проблеми и успяват да отговарят на нуждите на нашите вече 127 магазина в страната.

Снимка 662303

Източник: Лидл

Вълчо Русев и Таня Стоименова разказват за съвместната си работа.

Какви са резултатите от партньорството на "Балдаран Спринг" с Lidl?

Таня Стоименова, "Балдаран Спринг": Ефектът за нас може да бъде измерен във всички аспекти на развитието на компанията - като производител, данъкоплатец и работодател. Благодарение на Lidl, ние пораснахме до размери, които бяхме планирали за доста по-напред във времето, закупихме най-модерните машини и оборудване от водещи европейски компании. Разширихме производството и капацитета си значително. Имаме ръст от над 80% годишно в продажбите към Лидл България за последните три години. Позволихме си да инвестираме над 15 млн. лв. в оборудване и инфраструктура, увеличихме производствения капацитет на дружеството почти тройно. Съвсем наскоро в завода пристигнаха и нови машини за производството на големи разфасовки - тубите от 6l и 11l, които ще повишат два пъти и половина капацитета на бутилирането им. Друга важна наша инвестиция е соларният парк, който произвежда енергия от миналата година. Той е с мощност 2.2 MW и е най-големият в България сред производителите на бутилирани води.

Разширихме складовата си база в Девин с умен склад, който може да съхранява до 3000 палета, наемаме и буферен склад в района на Пловдив, за да улесним логистиката до Lidl.

С други думи - действаме смело и с размах в развитието си. Партньорството ни дава сигурност, че създаваме устойчив бизнес в регион като област Смолян, известен с голяма безработица и обезлюдяване. Осигурихме повече работни места в производствената си база и в логистиката си, но най-вече - даваме сигурност и предвидимост за бизнеса и хората ни. Мога да обобщя, че това е ефектът Lidl за българските производители.

Вълчо Русев, Lidl: От наша страна това партньорство също се оценява високо. Заедно успяваме да осигурим необходимите количества вода за клиентите в магазините ни, да гарантираме високо качество на достъпна цена и да направим така, че тези доставки да са сигурни и предвидими. Тук е мястото да отбележа, че изискванията на Lidl към компаниите, които произвеждат собствени марки на веригата, са изключително строги, по-високи от тези за производителите на брандиран асортимент. Това е логично, тъй като заставаме с името си зад тези продукти. Първото ни изискване към "Балдаран спринг" беше да получат международния сертификат IFS Food., който е гаранция за безопасността, качеството и произхода на продукта на всички нива - от производството до крайния етап на консумация. Това изискваше инвестиция и реорганизация от тяхна страна, но показа отговорното отношение към нас като партньор и към потребителя като краен клиент. Това са важни моменти, които надделяха и при избора ни за стратегически партньор и по последния ни проект с използването на рециклирана пластмаса в опаковките на бутилирана вода. "Балдаран Спринг" е компанията, на която Лидл България се доверява за производството на първите продукти под собствената марка Saguaro, чиито бутилки са със съдържание на 30% рециклиран материал. Вложеният рециклат се произвежда от пластмасовите бутилки, събрани в рамките на пилотния проект на веригата за обратно събиране на опаковки. Към момента влагаме 30% rPet в преформите за газирани и изворни води Saguaro 0,5l и 1,5l, спортната бутилка Saguaro изворна вода 0,75l, както и в трапезните води на Lidl от 0,5l, 1,5l и 11l, също произвеждани от Балдаран. Вярваме, че това е правилният път и работим в тази посока и за други наши продукти под собствена марка. Като влагаме бутилки с рециклиран материал обратно в бутилиращата индустрия в България, ние реализираме на практика модела "от бутилка в бутилка".

Снимка 662304

Източник: Лидл

Сътрудничеството ви беше определено като пилотен модел на депозитната система в България. Думите са на Анна Ларсон, директор "Кръгова икономика" в европейската платформа Reloop Europe, която посети завода на "Балдаран спринг" в края на март. Защо рециклирането е важна тема за обществото и компаниите?

Таня Стоименова, Балдаран Спринг: Това е нагледен пример за работещ кръгов модел, при който многократното използване на един и същи материал води до спестяване на ресурси и по-ниски въглеродни емисии. Моделът "бутилка в бутилка" вече се реализира и сме щастливи, че партньорството ни показва как ще изглежда бъдещето по отношение на ангажимента на компаниите и ритейл сектора към рециклирането. Това беше отбелязано и от Анна Ларсон, която ни поздрави, за това, че ние вече работим по този начин шест години преди регулациите на ЕС в тази посока да влязат в сила. Ние вярваме, че трябва да сме подготвени за бъдещето много по-рано и че правилният начин за производство е устойчивият, което включва и отговорно поведение по отношение на ресурсите.

Вълчо Русев, Lidl: Темата рециклиране и устойчивост определено е на фокус за Lidl. Пилотният ни проект за поставяне на автомати за обратно събиране на пластмасови бутилки и кенове стартира през март 2023 г. Към момента такива автомати има в 20 магазина на веригата в 14 града в страната. Година след старта отчитаме, че събраните опаковки надхвърлят 18,2 милиона. Това са над 350 тона PET бутилки и над 75 тона алуминиеви кенове. Ако погледнем проекта на Лидл България, ще видим картината на държавата, която се справя с предизвикателствата на рециклирането. Хората имат интерес и определено демонстрират отговорно отношение по темата за рециклирането. С партньорството с български производител като "Балдаран Спринг" показваме на практика, че европейските разпоредби тук могат да действат резултатно и то години по-рано. Това ни прави и оптимисти за бъдещата депозитна система, когато тя бъде въведена и когато всички напитки в пластмасови бутилки се рециклират и използват повторно, влагайки се в нови опаковки. Отговорност на бизнеса и обществото е заедно да стигнем до там.