Производителят на двигатели Cummins изтегля 600 000 пикапа Ram в САЩ. Причината - използване на незаконен софтуер за измама на резултатите от тестовете за дизелови емисии - точно като аферата, станала популярна като Дизелгейт, когато стана ясно, че Volkswagen умишлено е манипулирал резултатите за вредните емисии в дизеловите си модели в продължение на няколко години.

Изглежда американската компания е прибегнала до нещо подобно и ще трябва да плати глоба от над 2 милиарда долара за това. Споразумението за нея беше постигнато през декември и включва 1,675 милиарда долара санкции - най-големите, изисквани някога по Закона за чистия въздух, както и към 325 милиона долара за отстраняване на щети върху околната среда, съобщи Elektrek. Така общата сума става над 2 милиарда долара.

Чехите и словаците произвеждат най-много коли на глава от населението в света, но преходът към електромобили излага на опасност огромна верига за доставки

Чехите и словаците произвеждат най-много коли на глава от населението в света, но преходът към електромобили излага на опасност огромна верига за доставки

В най-лошия случай 85 000 работни места в Словакия, или 4,5% от работната сила, може да бъдат премахнати

Обхватът на скандала е умопомрачителен, като през последното десетилетие Ram, която е собственост на Stellantis, пусна стотици хиляди пикапи Ram 2500 и 3500, всички оборудвани с дизелови двигатели Cummins и техния нелегален софтуер. Според доклада софтуерът е ограничил замърсяването с азотен оксид по време на тестове за емисии.

От 2013 г. до 2019 г. около 630 000 пикапа от годините 2013 г. до 2019 г. са били оборудвани със софтуера, всички от които са изтеглени.

Според Оценките "дефектните" камиони са произвели "хиляди тонове излишни емисии", коментира главният прокурор на САЩ Мерик Б. Гарланд в изявление.