Румънската антимонополна комисия е наложила глоби на девет застрахователни компании и на Националния съюз на застрахователните и презастрахователните компании на Румъния в размер на 53 милиона евро заради координирано пазарно поведение, с което е увеличена цена на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", предава Business Review.

В нарушение са уличени девет компании от октомври 2012 до ноември 2016 г. Те са обменяли информация за намерения за поскъпване на застраховката, а практиката е подпомогната от браншовата организация.

Най-ниска е глобата за румънското подразделение на българската "Евроинс" - Euroins Romania Insurance-Reinsurance - €1,36 милиона, тъй като компанията е признала практиката и е предоставила редица документи и информация, които са имали значение за разследването.

Останалите глоби са значително по-високи:

Allianz - Tiriac Asigurari - €9,34 милиона

Omniasig Vienna Insurance Group SA - €8,71 милиона

Romanian Insurance - Asirom Vienna Insurance Group SA - €7,95 милиона

Groupama Asigurări SA - €7,6 милиона

Asigurări-Reasigurare Astra Asigurări SA - €4,74 милиона

Carpatica Asig SA - €5,77 милиона

Generali Romania Reinsurance Insurance SA - €4,61 милиона

Uniqa Asigurari SA - €2,92 милиона

Националния съюз на застрахователните и презастрахователните компании на Румъния - €34 457

"Асоциациите имат важна роля и няма проблем техните членове да се срещат и да обсъждат различни теми, но те не трябва да обменят търговска информация като настоящия или бъдещи цени", казва ръководителят на институцията Богдан Чирлитою.

"Тази информация намалява несигурността около стратегиите на конкурентните. В конкурентен пазар компаниите трябва да предоставят качествени услуги при благоприятни за клиентите.