Най-голямата фотографска агенция в света Getty Images ще заведе дело съвместно с Европейския съюз срещу интернет гиганта Google. Така Getty се присъединява към дългия списък от съдебни дела в Европа срещу технологичната компания.

Базираната в САЩ агенция Getty Images твърди, че промените в търсенето на изображения в търсачката насърчават пиратството и дават на Google несправедливи предимства по отношение на трафика и рекламата.

Американската интернет компания вече се изправя пред обвинения за нарушаване на европейското законодателство за защита на конкуренцията.

ЕК обвини Google в злоупотреба с господстващо положение на пазара на смартфони

ЕК обвини Google в злоупотреба с господстващо положение на пазара на смартфони

Гигантът е заплашен от голямо наказание

В миналото тя отхвърляше твърденията, че е използвала господстващото си положение, за да задушава конкурентите си.

Фотографската агенция смята, че Google показва снимки в резултатите от търсенето, което отнема трафик, който иначе би отишъл в уебсайта на Getty Images. Агенцията твърди, че тъй като консумацията на изображението е моментална, когато снимката се показва в голям формат от Google, потребителите нямат особена нужда да продължават към оригиналния източник на въпросната фотография, която гледат.

Спорът между ЕС и Google, обяснен в пет точки

Спорът между ЕС и Google, обяснен в пет точки

Битката продължава над пет години

„Тези промени позволиха на Google да засили ролята си на доминираща търсачка в интернет, поддържайки монопол върху трафика на сайта и разходите за реклама. Това насърчи и пиратството, което доведе до широкоразпространено нарушаване на авторските права, превръщайки потребителите в случайни пирати”, посочи Getty в прессъобщение, цитирано от BBC.

Агенцията добави, че представлява над 200 000 фотожурналисти, създатели на съдържание и артисти по целия свят, които разчитат да им се плаща за работата.