Изключването на китайската група Huawei може да затрудни преминаването към новото поколение 5G мрежи. Това предупреждава пратеник на азиатската страна в Европа, цитиран от Reuters.

"Усилията за ограничаване на участието на китайската технология в бъдещите 5G проекти в Европа може да доведат до сериозни последствия за световното икономическо и научно сътрудничество", посочва Джан Минг в интервю.

Редица западни правителства, включително САЩ, забраниха използването на оборудване на китайската компания заради опасения за шпионаж. Huawei отричат тези твърдения.

През миналата седмица от технологичния производител предупредиха, че са готови да се изтеглят от всички пазари, на които са разследвани. От ръководството й посочиха, че са се превърнали в обект на засилени проверки от властите в много страни.

От Huawei посочват, че са готови да "прехвърлят технологичното си партньорство към страни, в които са приветствани и с които могат да си сътрудничат".

Освен Щатите още Великобритания, Япония, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Германия изразяват съмнения относно сигурността на доставяните от компанията технологии.

Huawei ще напуска страните, които го разследват

Huawei ще напуска страните, които го разследват

Компанията ще работи само в държави, където е добре дошла