Китайският технологичен гигант Huawei предупреждава, че може да се изтегли от държавите, които го разследват. Компанията е обект на засилени проверки от властите в редица западни страни, които се страхуват, че продуктите й могат да бъдат използвани за шпионаж.

Ако Huawei се сблъска с допълнителни пречки пред бизнеса си в някои държави, "ние ще прехвърлим технологичното партньорство към страни, в които сме приветствани и с които можем да си сътрудничим", казва пред журналисти председателят на китайската компания Лианг Хуа по време на Световния икономически форум в Давос.

"Смъртната присъда" на Huawei и ZTE обедини републиканци и демократи в САЩ

"Смъртната присъда" на Huawei и ZTE обедини републиканци и демократи в САЩ

Вашингтон се готви да забрани продажбата на американски компоненти на двете компании. Подобна забрана доведе до ръба ZTE през 2018 г.

Хуа също така подчертава, че Huawei следва правилата, където и да работи. Той кани всеки заинтересован да посети и инспектира лабораториите на фирмата в Китай, пише BBC.

Компанията е водещ производител на телекомуникационно оборудване и изгражда следващото поколение мобилни телефонни мрежи, известни като 5G, като е доставчик на телекомуникационните компании по цял свят.

Заплаха ли е Huawei за сигурността на Европа?

Заплаха ли е Huawei за сигурността на Европа?

Някои подозират китайския гигант в шпионаж, други силно разчитат на продуктите и услугите му

Но държави като САЩ, Великобритания, Япония, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Германия се съмняват в сигурността на нейните технологии. Някои от тях все още проверяват оборудването й, други директно го забраниха.

От продуктите на китайската компания се отдръпват както държави, така и частни компании. Телекомите в Япония, Австралия и Нова Зеландия отказват да работят с техника на Huawei, a 2 големи банки HSBC и Standard Chartered също прекъснаха връзки с технологичния гигант, тъй като го смятат за твърде рисков.

Две банки скъсаха връзки с Huawei

Две банки скъсаха връзки с Huawei

Смятат, че компанията вече е твърде рискова

Въпреки че бурята около Huawei продължава да бушува, посланието на председателя й е просто - продуктите на компанията ще говорят сами за себе си.

"Ще се съсредоточим върху осигуряването на стойност, като предлагаме на нашите клиенти високоскоростна честотна лента с ултра ниска латентност и продукти с висока степен на свързаност", казва Лианг Хуа.

Шефът на Huawei: Не шпионираме за Китай. Ако го поискат, ще се съдим

Шефът на Huawei: Не шпионираме за Китай. Ако го поискат, ще се съдим

Жън Джънфей заяви, че компанията му няма никакви връзки с военните или властите