Група от депутатите от двете основни партии в Съединените американски щати представиха законопроект, който ще забрани продажбата на американски чипове и други компоненти на Huawei Technologies Co Ltd, ZTE Corp и други китайски телекомуникационни компании, които нарушават американските санкции или закони за контрол на износа, предава Reuters. Законопроектът бе представен малко преди The Wall Street Journal да съобщи, че федерални прокурори водят разследване дали Huawei е откраднала търговски тайни от T-Mobile US Inc и други американски бизнеси.

Деловото издание посочва, че разследването е в напреднала фаза и скоро може бъде очаквано и официалното обвинение. Проверката е свързана с технология на T-Mobile, наречена Tappy, която имитира човешки пръсти и се изплолзва за тест на мобилни телефони.

В отговор, Huawei заяви, че компанията и T-Mobile са постигнали споразумение през 2017 г., след решение на съдия в Сиатъл.

Шефът на Huawei: Не шпионираме за Китай. Ако го поискат, ще се съдим

Шефът на Huawei: Не шпионираме за Китай. Ако го поискат, ще се съдим

Жън Джънфей заяви, че компанията му няма никакви връзки с военните или властите

Представеният в сряда законопроект е последният в дълъг списък от действия, които Вашингтон предприе, за да спре кражбата на интелектуална собственост от китайски компании и нелегалните корпоративни субсидии.

През ноември американският Департамент по правосъдието обяви инициатива за разследване на търговските практики на Китай с целта намиране на случи, в които са откраднати търговски тайни. В същото време Вашингтон обвини китайския производител на чипове Fujian Jinhua Integrated Circuit Co Ltd за кражбата на търговски тайни от американската Micron Technology. Jinhua, която отрече обвиненията, бе поставена в забранителен списък за покупката на стоки от американски компании.

Норвегия обмисля дали да изключи Huawei от изграждането на 5G мрежата си

Още една европейска страна се готви да отхвърли Huawei

Ако властите в Осло забранят китайската компания, телекомите Telenor и Telia ще трябва да се съобразят

Законопроектът изисква от президента Доналд Тръмп да забрани износа на американски компоненти за китайски комуникационни компании, които нарушават американското законодателство или санкции. В текста изрично се споменават ZTE и Huawei заради опасения, че тяхната телекомуникационна техника може да бъде използвана за шпиониране. И двете също така са обвинени, че не спазват американските санкции срещу Иран.

"Huawei е подразделение на Китайската комунистическа партия, което събира разузнавателни данни. Нейният основател и CEO е инженер на Народната освободителна армия", пишат депутатите. "Ако китайските телекомуникационни компании като Huawei нарушат нашите санкции или закони за контрол на износа, ще получат нищо по-малко от смъртна присъда", се казва още в текста.

Когато миналата година Тръмп забрани на ZTE да купува американски компоненти, компанията се видя принудена да спре работа. По-късно между двете страни бе постигнато споразумение, включващо глоба от $1 милиард, но китайският производител загуби милиарди и самата тя заяви, че е "на ръба на оцеляването".

САЩ с нов удар срещу Huawei: Документи свързват компанията с фирми в Иран и Сирия

САЩ с нов удар срещу Huawei: Документи свързват компанията с фирми в Иран и Сирия

Информацията от тях може да повлияе на хода на делото срещу финансовия директор на китайския гигант

Предложеното законодателство и разследването са само две от предизвикателствата пред Huawei по света. Миналата седмица в Полша бе арестуван мениджър от компанията по обвинение за шпионаж. В края на миналата година в Канада бе задържана главният финансов директор Мън Ванджоу, дъщеря на основателя, по обвинение за нарушаване на американските санкции в Иран.

Редица мощни икономики пък вече забраняват употребата на оборудване от Huawei и ZTE. По-рано Полша призова ЕС и НАТО заедно да излязат със становище и евентуално подобна забрана.

Полша иска забрана на Huawei в държавите от ЕС и НАТО

Полша иска забрана на Huawei в държавите от ЕС и НАТО

Двата съюза трябва да заемат обща позиция, смята вътрешният министър

Междувременно днес става ясно, че и Германия се готви да забрани участието на Huawei в търговете за изграждане на 5G мрежата в страната, съобщава бизнес всекидневникът Handlsblatt, цитирайки правителствени източници. По-рано и френската Orange заяви, че няма да ползва услугите на китайската компания.