В една от редките си публични прояви основателят и главен изпълнителен директор на Huawei Technologies Жън Джънфей заяви, че неговата компания никога не е шпионирала за китайското правителство - и никога няма да го направи, съобщава Associated Press.

Джънфей увери, че компанията му няма да се съобрази с исканията на китайските власти да разкрие поверителна информация за чуждестранните си клиенти и техните комуникационни мрежи.

"Аз лично никога няма да навредя на интересите на клиентите ми, а аз и моята компания няма да приемем такива искания", категоричен е предприемачът, който говори по темата по време на дискусия с чуждестранни журналисти в големия кампус на Huawei в Шънджън. 

Заплаха ли е Huawei за сигурността на Европа?

Заплаха ли е Huawei за сигурността на Европа?

Някои подозират китайския гигант в шпионаж, други силно разчитат на продуктите и услугите му

Това е първият му публичен отговор на обвиненията, че компанията му се контролира от управляващата комунистическа партия и се използва, за да улесни шпионските дейности на Китай.

Жън Джънфей твърди, че нито той, нито компанията някога са получавали правителствено искане за "неправомерна информация" за никого.

Създателят на Huawei казва, че китайските власти ще трябва да "заведат съдебни дела" срещу компанията, тъй като тя отхвърли такова искане.

Полша иска забрана на Huawei в държавите от ЕС и НАТО

Полша иска забрана на Huawei в държавите от ЕС и НАТО

Двата съюза трябва да заемат обща позиция, смята вътрешният министър

Думите на Джънфей идват в момент, когато телекомуникационният гигант е в най-дълбоката си криза от години след ареста на Мън и тъй като все повече държави издават ограничения за използването на оборудването му и заплашват да попречат на достъпа му до световните пазари. 

Предприемачът признава, че арестуваната му дъщеря Мън Ванджоу (която е финансов директор на Huawei) му липсва, но смята, че справедливостта ще възтържествува.

Мън бе задържана на 1 декември във Ванкувър по искане на американски власти, които я обвиняват, че тайно ръководи бизнеса на компанията с Иран. Тя отрича обвиненията.

САЩ готви нова забрана за ZTE и Huawei

Тръмп се готви да изхвърли ZTE и Huawei от САЩ

Блокирането на бизнеса на двете компании ще е удар по операторите в селските райони

Huawei, най-големият световен доставчик на мрежово оборудване, използвано от телефонни и интернет компании, твърди, че е собственост на служителите си. Джънфей е категоричен, че нито едно държавно предприятие или друг инвеститор, който не е настоящ или бивш служител, не притежава и "един цент от акциите на Huawei".

74-годишният основател на компанията, който е бивш инженер от китайската армия, заявява, че Huawei няма научноизследователско сътрудничество с военните. Той уверява, че компанията няма и специално подразделение за военни продажби и не е информиран китайските военни да са купували цивилни технологии от Huawei.

Джънфей нарича американския държавен глава Доналд Тръмп "велик президент" и уверява, че компанията му се подчинява на закона, включително и на търговските санкции, във всяка страна, в която работи.

Норвегия обмисля дали да изключи Huawei от изграждането на 5G мрежата си

Още една европейска страна се готви да отхвърли Huawei

Ако властите в Осло забранят китайската компания, телекомите Telenor и Telia ще трябва да се съобразят