Нови документи, свързани с делото за арестувания от САЩ главен финансов директор на Huawei, свързват името на китайската компания с такива от Иран и Сирия. Едното от дружествата търгува с оборудване на китайския производител и е базирано в Техеран. Другата фирма е собственик на първата - холдингово дружество, регистрирано на остров Мавриций, съобщава Reuters.

Американските власти твърдят, че финансовият директор на Huawei Мен Уанджоу е свързана с измами на международни банки, които са били подведени да извършват клирингови сделки с Иран чрез двете компании. Мен е обвинявана, че е подвела финансовите институции, че въпросните две дружества не са свързани с Huawei.

Властите в Щатите обаче твърдят, че именно китайският лидер е поддържал и контролирал двете компании - Skycom Tech Co и Canicula Holdings.

"Но документи, открити от Reuters в Иран и Сирия, показват, че Huawei, най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света, е по-тясно свързана с двете дружества, отколкото се предполагаше", посочват от агенцията.

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Уанджоу Менг е разследвана от САЩ за нарушаване на санкциите срещу Иран

Според данните в тях високопоставен ръководител на Huawei е бил избран за мениджър на Skycom в Иран. Също така според тях поне трима китайски граждани са имали достъп до банковите сметки на Huawei и Skycom в Иран.

От Reuters цитират адвокат от Близкия Изток, който твърди, че китайската компания е извършвала операции в Сирия чрез Canicla.

След излизането на тази информация може да се очаква, че тя ще повлияе върху делото срещу Менг, която е дъщеря на основателя на Huawei Рен Чженфей.