Производителят на електромобили Tesla загуби стотици милиарди от капитализацията си, а в причина за това се превърнаха слабите му продажби в Китай и сериозните разпродажби на технологични активи и такива на дигитални валути.

В сряда акциите на ръководената от Илън Мъск компания поевтиняха с 2,5% до 563,46 долара, което беше най-ниската им стойност от 8 март насам. Така близо 300 милиарда долара бяха изтрити от пазарната капитализация на производителя от януари насам.

Така пазарната оценка на компанията в момента е на ниво от около 543 милиарда долара, което е далеч върха от 837 милиарда долара, достигнат в края на януари. Акциите са с над 36% надолу от този период насам.

Доверието на инвеститорите към Tesla беше разклатено заради редица събития, включително катастрофите с нейни автомобили в Китай и Вашингтон, лошото представяне на марката на китайския пазар и забавянето на завода ѝ в Германия.

"Историите покрай забавянето на експанзията на Tesla в Китай е важна тема, която притеснява всички", казва анализаторът от Roth Capital Partners Крейг Айрвин, цитиран от Bloomberg.

Друг фактор, допринесъл за разпродажбата на акциите на Tesla, се оказа срива на пазара на криптовалути. Публикациите в Twitter на Илън Мъск, посветени на дигиталните валути и в частност на bitcoin се обърнаха като бумеранг срещу акциите на Tesla.

Само за месец биткойнът се обезцени наполовина, има ли нещо общо Китай?

Само за месец биткойнът се обезцени наполовина, има ли нещо общо Китай?

Цената на криптовалутата се срина, може би благодарение и на Пекин

Въпреки че в сряда Мъск потвърди, че компанията му е запазила портфолиото си в bitcoin независимо от волатилността, това имаше краткотраен ефект върху пазара.

"За добро или лошо Tesla е сериозно свързана с движението на цената на bitcoin", посочва Даниел Ивс от Wedbush.

Последните няколко дни донесоха много разпродажби на пазара на криптовалути, а цената на най-голямата от тях изтри половината от стойността си само за месец. Цената на bitcoin падна под 40 000 долара, а много инвеститори на дребно, разчитали на коментарите на Илън Мъск, за да направят вложение в дигиталната валута, сега го обвиняват за загубите си. Редица такива коментари се появиха в Twitter след последното поевтиняване на bitcoin.