Криптовалутата биткойн падна под 40 000 долара през днешния ден като така се обезцени наполовина за период от само един месец. Това показват данните на специализирания портал Coindesk. Според финансови анализатори, цитирани от CNN, една от възможните причини за големия срив е безпокойството, породено от Пекин, който ограничава търговията с цифрови валути.

Цената на най-силно търгуваната криптовалута в света не е била толкова ниска от февруари

След големия февруарски спад, през месец април биткойнът се търгуваше с рекордните $63 347 за монета. Сривът днес спрямо тогава е с около 40%.

Китай забранява добива на биткойн в най-големия му световен източник

Китай забранява добива на биткойн в най-големия му световен източник

Във Вътрешна Монголия се "изкопават" повече койни, отколкото в САЩ, а вероятната причина за решението е дигиталният юан

Биткойнът вече спадна този месец, след като изпълнителният директор на Tesla (TSLA) Илон Мъск заяви, че е загрижен за въздействието му върху околната среда. Обявените днес ограничителни стъпки от страна на Китай изглежда шокира пазара още повече.

Мъск отново "потопи" bitcoin с коментар за активите на Tesla в криптовалутата

Мъск отново "потопи" bitcoin с коментар за активите на Tesla в криптовалутата

Цената на най-голямата криптовалута падна под $42 500

"Цените на криптовалутите скачат и падат рязко, а спекулативната търговия е в разцвета си. Това нарушава нормалността на финансите и икономиката", се казва в изявление на китайските регулатори, контролирани от Китайската народна банка.

Хладното отношение на Пекин към цифровите пари датира от години. Въпреки че страната не забранява напълно криптовалутите, още през 2013 г. регулаторите обявиха, че биткойнът не е истинска валута и забраниха на финансовите и разплащателните институции да извършват сделки с него. Те се позоваха на риска биткойнът да може да се използва за пране на пари, както и на необходимостта от "поддържане на финансова стабилност и защита на статута на юана като фиатна валута".

Китай забрани категорично на банките да ползват криптовалута

Китай забрани категорично на банките да ползват криптовалута

Според Пекин виртуалните пари са заплаха за икономиката

Независимо от бъдещето му, биткойнът си остава първата криптовалута, която успешно записва транзакции в сигурна, децентрализирана мрежа, базирана на блокчейн.