Андрей Сапунджиев e завършил професионално техническо училище по машиностроене в София. Собственик е на ключарска фирма от 1993 година. Същата година е основан Националния съюз на ключарите в България, като той е негов член от основаването му.

През 2010 г. Сапунджиев е избран за член на Управителния съвет, а през 2020 г. - за председател на Национален съюза на ключарите в България (НСКБ). Андрей Сапунджиев е член и на Управителния съвет на Националната занаятчийска камара (НЗК).

Като експерт по заключващи системи и превенция на кражбите, Сапунджиев работи с МВР - изнася лекции пред служители на МВР от сектор "Кражби" от областните дирекции в страната, под надслов "Престъпления против собствеността".

Националният съюза на ключарите в България от създаването си е член на Европейския съюз на ключарите, а по-късно и на: НЗК, Съюза за стопанска инициатива, Българска стопанска камара и Национална камара на автосервизите в България. НСКБ си партнира с редица организации, като: Национална асоциация "Сигурност", Българска камара за охрана и сигурност, Асоциация на служителите на МВР и други.

Всеки от нас използва ключарски услуги, но общо взето не се знае много за професията на ключаря. Г-н Сапунджиев, как всъщност се става професионален ключар у нас? Необходимо ли е потвърждение на квалификацията от браншова организация, каквото е сдружението "Национален съюз на ключарите в България".

Ключар в България се става свободно, т.е. всеки който иска да упражнява тази професия, отива в съществуващо ключарско ателие, за да работи там като служител. След като изучи основите на занаята, обикновено напуска и отваря собствено ателие.

Проблем обаче е, че не е ясно колко опит и умения е придобил и дали е действително готов да има свое ателие и необходимите майсторски умения. За съжаление, никой не е длъжен да бъде член на Национален съюз на ключарите в България (НСКБ) - браншова организация с 30-годишна история.

В тази връзка, възможно ли е клиентите да попаднат на ключари, които не са квалифицирани за съответната дейност или искат прекалено висока цена за съответната ключарска услуга?

Националната занаятчийска камара (НЗК) е единственият регулатор на уменията на един занаятчия. Всеки кандидат член на НЗК бива допуснат до изпит, чрез който доказва своите умения и получава майсторско свидетелство за майстор ключар. С промените в Закона за занаятите, отпадна изискването при отваряне на ключарско ателие, общината да изисква майсторско свидетелство.

Това е едната страна на проблема в професия ключар - недостатъчните умения.

Другият, дори по-важен проблем, е криминалната страна. Защото познанията, които притежава един ключар, биха могли да бъдат използвани за престъпни цели, а именно - посегателства върху собствеността.

Снимка 652356

Източник: Личен архив: Андрей Сапунджиев

Може ли да се направи нещо повече в тази посока?

Аз, като председател на НСКБ, работя в посока създаване на регистър на ключарите към МВР. Подобен контрол върху професията има в редица европейски страни, като: Гърция, Полша, Италия, Ирландия и Финландия.

Членовете на Националния съюз на ключарите в България са единствените проверени ключари, тъй като при постъпване в Съюза се изисква свидетелство за съдимост. Но Съюза е браншова организация на доброволни начала и поради тези изисквания, по-голямата част от ключарите не искат да членуват. Много важно е клиентите да правят правилния избор на ключар, за да са сигурни в уменията и коректността му.

Имате ли информация, къде освен в София, у нас има най-много ключарски ателиета.

Освен в София, най-много ключарски ателиета има в Пловдив, Варна и другите областни градове.

През последните години нивото на ключарските услуги се вдига и се отварят все повече нови ключарски ателиета, включително и поради липсата на регулация.

Г-н Сапунджиев, бихте ли казали, какви са новите тенденции при бравите от висок клас?

Както във всички сфери, така и при ключалките нещата се развиват. През последните години, фирмите производители на високо ниво на сигурност ключалки клас "High Security", модернизират и повишават сигурността при своите продукти, спрямо нарастването на престъпността и кражбите.

Превенцията при домовите кражби е в периодичното информиране за актуалността на ключалката на дома (и офиса) - защото това, че например преди 10 години е монтирана на вратата най-сигурната за тогава ключалка, не означава, че тя все още е актуална.

Снимка 652364

Източник: Личен архив: Андрей Сапунджиев

Бихте ли дали някои основни препоръки, как да се избират патрони за врати и кога да прибягваме до по-сложни, но и по-скъпи ключалки?

Функцията на ключалки клас "High Security" е да издържа максимално дълго на манипулации и взлом. Различните фирми притежават редица защити, антибъмпинг, антипикинг, като допълнителен елемент към защитата на тези ключалки е поименната клиентска карта, която получава клиентът при покупката.

Този вид ключалки имат собствен уникален патентован профил и дубликати се вадят само и единствено от собственика на ключалката в оторизирано ключарско ателие. Тези ключалки са по-скъпи от стандартните и поради това много хора не се подсигуряват с тях.

Г-н Сапунджиев, средната цена на най-разпространените ключарски услуги - нов ключ, монтиране на нов патрон на врата - повишила ли се е за година и с колко?

Наблюденията ми са, че българинът ще си купи скъп телефон или ще сложи в дома си скъпа техника - например телевизор за 2-3 хиляди или повече лева - но няма да ги защити с ключалка за 500 лева.

Важно е да се знае, че бравите, които се отварят най-лесно, са касовите брави с така наречения перчат ключ, както и евтините китайски и турски ямкови патрони.

Цените на основните ключарски услуги, като - изработка на ключ, монтаж на брава и аварийно отключване, неизбежно се увеличават спрямо инфлацията.