Редица експерти през миналата седмица изразиха съмнение, че готвеното за 2018 година най-голямо първично публично предлагане на акции (IPO) в корпоративната история наистина ще бъде в такъв внушителен размер. Дори успехът му да не е толкова впечатляващ обаче, то ще бъде безценно за пазара на Саудитска Арабия.

Плановете на Рияд за продажба на 5% от смятаната за най-голямата компания в света Saudi Aramco ще даде тласък на реформата в икономиката на кралството за насочване към чуждестранни инвестиции.

"Частичната приватизация на Aramco ще привлече вниманието към Саудитска Арабия", коментира Майкъл Болигър от UBS Wealth Management.

"Като част от по-голямата програма за раздържавяване на дружества, IPO-то ще изпрати послание, че стратегията на кралството е развитие на вътрешния капиталов пазар и отварянето му за международни инвеститори", допълва експертът, цитиран от Bloomberg.

Ето и какви могат да са най-важните ефекти от излизането на корпорацията на борсата:

Фондов пазар

Борсата в Саудитска Арабия има капитализация от около 440 милиарда долара, като тя е най-голямата в Близкия Изток. Продажбата на акции на Aramco, изчислявана на 100 милиарда долара, може да се превърне в най-голямото листване на пазара.

Размерът на IPO-то обаче предполага, че то няма да може да се поеме единствено от борсата в страната. Още повече, че там чуждестранните участници са с дял от едва 4%. Възможен партньор за листването могат да станат пазарите в Сингапур и Хонконг. По-малко вероятен вариант са тези в Лондон, Ню Йорк, Токио или Торонто.

Цени на петрола

Саудитска Арабия вече е най-големият износител на петрол. Ключова роля за стойността на IPO-то на държавния енергиен гигант, както и за успеха му, ще има цената на черното злато.

Междубанково кредитиране

Дебютът на Aramco може да окаже сериозно влияние и върху финансовата система в арабската държава. Лихвата Saudi Interbank Offered Rate (Saibor), използвана от местните кредитори за определяне на цените на заемите, през октомври достигна най-високото си ниво от финансовата криза насам.

Последвалата продажба на държавни облигации, която беше рекордна за развиващите се пазари, обаче оказа натиск върху нивото й.

Продажбата на акции на Aramco ще осигури ликвидност в огромен размер за банките в кралството, като това от своя страна ще потисне допълнително Saibor.