Управлението на социалната мрежа Twitter потъна в още по-дълбок хаос в четвъртък, след като ключови ръководители по сигурността изненадващо подадоха оставки, съобщи АФП.

Някои от тях бяха считани като твърди поддръжници на новата политика по отношение на рекламодателите и модерирането на съдържанието. 

В четвъртък новият собственик на платформата Илон Мъск предупреди служителите, че сайтът е заплашен от фалит, ако ситуацията не се промени.

Хаосът започна с разкриването на дългоочакваната абонаментна услуга Twitter Blue на сайта, която изисква потребителите да плащат $7,99 на месец за желаната о6т тях синя отметка, както и отделна сива официална такава за някои високопоставени акаунти.

Но Мъск премахна новия сив етикет почти веднага.

Стигна се и до вълна от фалшиви акаунти, като потребители използваха възможността да се представят за знаменитости и политици като звездата от НБА Леброн Джеймс или бившия британски премиер Тони Блеър.

Федералната търговска комисия, американският орган, който контролира безопасността на потребителите, постави Twitter под наблюдение за минали нарушения на сигурността и поверителността. 

"Ние следим последните събития в Twitter с дълбока загриженост, каза говорител в изявление. Нито един главен изпълнителен директор или компания не е над закона и компаниите трябва да следват нашите укази за съгласие", добави говорителят.

Нарушаването на решенията може да струва на Twitter милиони долари глоби.

Шефът на Tesla и SpaceX уволни половината от 7500 служители на калифорнийската компания преди седмица, само десет дни след като купи сайта и стана негов едноличен собственик.

За първи път след съкращенията Мъск в четвъртък се обърна към останалите си служители и ги призова да помогнат на сайта да достигне един милиард потребители, според текстови съобщения на служители, видяни от AFP.

"Може би сте забелязали, че продадох акции на Tesla. Причината, поради която го направих, е да спася Twitter", каза той.

Twitter също е осакатен от решението на рекламодателите да стоят далеч от сайта, загрижени за плановете на Мъск.

Магнатът обяви, че прекратява политиките за дистанционна работа в Twitter, което беше широко разпространена практика в базираната в Сан Франциско компания.

"Ако не се появите в офиса, тогава очакваме оставката ви ", заяви той на служителите.