Европейците масово искат да работят за Google, показва ново проучване на консултантската компания Universum.

Технологичният гигант, който през юни бе санкциониран с рекордните 2.4 млрд. евро заради злоупотреба с господстващо положение в Европа, остава най-атрактивният работодател сред студентите, изучаващи бизнес на Стария континент. Същото важи и за техните колеги от инженерните и ИТ специалности.

Това е шестата поредна година, в която Google е на върха в класацията за предпочитанията на бизнес студентите. L'Oreal Group и Microsoft допълват призовата тройка през тази година.

Google се представя добре, защото компанията остава съсредоточена върху набирането на кадри и се старае перспективните й бъдещи служители да чуят посланието й. "Те правят много за популяризирането на нужните умения, за да работиш в Google. Завършилите не четат вестници - те следят своите канали в социалните медии", посочи Клаудия Татанели, глобален директор в Universum.

Най-желаните работодатели в света през 2016-а

Най-желаните работодатели в света през 2016-а

Google отново е най-атрактивен за студентите

Освен технологичните компании, голям интерес сред европейските студенти предизвикват и тези от финансовия сектор. Сред най-желаните работодатели са водещи банки и одитори, както и консултантски компании.

Ето 10-те най-желани работодатели за бизнес студенти: Google, L'Oreal Group, Microsoft, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, KPMG, Deloitte, Goldman Sachs, McKinsey & Company и Boston Consulting Group.

Студентите по инженерство и информационни технологии също предпочитат Google, но много от тях се ориентират и към Daimler и IBM, впечатлени от големите печалби на двата технологични гиганта. На другия полюс са Siemens и BMW, към които интересът отслабва и те отстъпват в тазгодишната класация.

Технологичните гиганти Google и Microsoft са единствените две компании, които са силно желани работодатели и сред студентите, изучаващи бизнес, и сред тези от инженерни и IT специалности.

Снимка 319752

Източник: Universum

Ето 10-те най-желани работодатели за студенти от инженерни и IT специалности: Google, Microsoft, IBM, Siemens, General Electric, Daimler/Mercedes-Benz, Bosch, Airbus, BMW, Intel.

И двете групи студенти смятат, че най-важната им кариерна цел е постигането на подходящ баланс между работата и личния живот.

Бизнес студентите обаче изтъкват възможностите за лидерство и възходящо кариерно развитие, докато инженерите предпочитат сигурността на работата.

Кои са най-желаните работодатели в света за  2014 г?

Кои са най-желаните работодатели в света за 2014 г?

Google, Apple, Microsoft и Facebook се нареждат на първите места, защото предлагат добро заплащане, страхотни условия на труд и поле за лична изява

Двете групи търсят и различни качества в работодателя. Най-важните качества за бизнес студентите са "високи бъдещи доходи, професионално обучение и добри препоръки".

Бъдещите инженери търсят най-вече професионално обучение и развитие. "Тези компании се занимават с най-големите технологични предизвикателства. Ако се присъедините към тях, това, те ви казват: Елате и предизвикайте себе си, измислете иновации", обясни Татанели.

Класацията на Universum за 2017 г. е базирана на проучване сред почти 200 000 студенти от бизнес, инженерни и ИТ специалности в 12 европейски държави, включително Германия, Франция, Италия и Великобритания.