В комплексната програма за развитие на авиационната индустрия на Русия до 2030 г., се предвижда производството на общо 765 многоцеливи (военни) хеликоптери.

Наскоро правителството на страната промени прогнозата за периода за производството на основните видове хеликоптери - на "Ансат" има намаление от 201 на 187 броя, а при "Ми-8" има увеличение от 276 на 303 хеликоптера.

Хеликоптерът "Ансат" може да се използва за широк спектър от задачи: доставка на товари, превоз на пътници, операции по търсене и спасяване на хора, патрулиране, превоз при спешна медицинска помощ. Негова модификацията се предлага за организиране на превоз на високопоставени пътници (VIP-персони). Хеликоптерът се използва от руските военновъздушни сили за обучение на пилоти.

Хеликоптерт "Ми-8", разработен още по съветско време, заедно с варианта му Ми-17, е най-разпространеният хеликоптер в света, използван от близо 80 държави. Това е един от най-произвежданите многоцелеви хеликоптери в световен мащаб.

Портфолиото от поръчки за хеликоптери на държавната "Рособоронекспорт" сега включва договори за доставки на общо 170 хеликоптери за повече от 20 държави, заяви ръководителят на "Рособоронекспорт" Александър Михеев.

По думите му, капацитетът на отбранително-промишления комплекс на Русия е такъв, че е в състояние да произвежда хеликоптери както по държавни поръчки, така и за чуждестранни партньори.

"Руската хеликоптерна индустрия уверено осигурява потребностите на въоръжените сили на страната със съвременни машини, доказващи своите високи характеристики в реални боеви условия." Това казва казва шефът на "Рособоронекспорт" Михеев, преди изложението HeliRussia 2024, цитиран от Интерфакс. "Рособоронекспорт" ще представи свои модели военни хеликоптери на изложението, което се провежда в Москва от 10-ти до 12 юни.

Аржентина поиска да дари на Украйна военни вертолети руско производство - Русия е против

Южноамериканска страна поиска да дари на Украйна военни вертолети руско производство - Русия е против

Техниката вече е с изтекъл летателен ресурс