Скоро самолетните части за лидерите в авиоиндустрията Airbus и Boeing ще започнат да се произвеждат не къде да е, а в България. За тази цел американската компания Woodward ще отвори първия си завод у нас, като обектът ще бъде управляван от дъщерната фирма "Уудърд България", съобщава "Капитал". Очаква се през следващите три години в проекта да бъдат инвестирани повече от 9 милиона лева. 

Според информацията в България ще се правят електромеханични компоненти и възли, които са нужни за управление на горивната система и задвижващите механизми на самолетите.

Готовите продукти ще се изпращат в завода на Woodward в Найлс, щата Илинойс. Там те ще се влагат в по-големи продукти за списъка с клиенти на американската компания, включващ Airbus, Boeing, Pratt & Whitney, Bombardier и бразилският Embraer.

Заводът ще се помещава на територията на столичния бизнес комплекс в района на летище София Sofia Airport Center (SAC). Цехът трябва да бъде готов за работа в рамките на три години. 

Към момента по проекта има наети малко повече от 70 души, като във вече функциониращото предприятие ще работят между 160 и 190 служители. Повечето от тях ще са заети с производството на авиационно оборудване, а около 50 човека ще се занимават с развойна и сервизна дейност.